25.3.2017. 20:00
0
Pročitajte SDS-ovu Deklaraciju o Dejtonskom sporazumu
Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik ove stranke Vukota Govedarica predložio je da se na dnevni red naredne sjednice NSRS uvrsti i "Deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske".


Kako je naveo u obrazloženju, Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini zaustavio je rat i stradanja naroda na ovim prostorima. Sporazum je donio međunarodno priznanje Republike Srpske, i kao takav predstavlja dokument od neprocjenjive vrijednosti za srpski narod u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

"Dejtonskim sporazumom Republika Srpska se priznaje kao jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovine, a srpski narod konstitutivan i ravnopravan narod. Očuvanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i načela ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, treba predstavljati jedinstveni cilj nacionalne politike Republike Srpske", naveo je Govedarica.

"S toga su neprihvatljive promjene ustavnog uređenja unutrašnje teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine, što bi predstavljalo dodatnu federalizaciju BiH. Ovakva ili slična promjena u BiH mogla bi dovesti do ustavnih promjena što nije nacionalni interes Republike Srpske. Zato treba zaustaviti sve pokušaje rješavanja pitanja „Sejdić i Finci“ kojim se uslovljava implementacija presude Evropskog suda sa promjenom unutrašnje teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine, što je u potpunosti neprihvatljivo za Republiku Srpsku", stoji u zahtjevu Govedarice.

"Pojačane međuetničke tenzije u Bosni i Hercegovini rezultat su radikalizacije političkih prilika nastale nepromišljenim izjavama i postupcima nekih političkih lidera. U uslovima loših ekonomskih prilika u zemlji, velike nezaposlenosti, finansijske zavisnosti od zaduživanja, pravne i političke nestabilnosti, niskog stepena privrednog razvoja, siromaštva i velikih socijalnih razlika među građanima neki politički predstavnici kao jedini argument za vlastitu političku popularnost nalaze u radikalizaciji političkih prilika koje odmah treba zaustaviti i osuditi bez obzira od koga dolazile", naveo je Govedarica.

Stavovi pojedinih stranačkih lidera o opredjeljenosti ka evropskoj budućnosti više su deklarativnog, a manje suštinskog karaktera. Članstvo BiH u EU, u uslovima sadašnjeg unutrašnjeg uređenja na načelima dejtonskih principa, garant su opstanka Republike Srpske, piše, između ostalog, u prijedlogu predsjednika SDS-a.

"Zato se Republika Srpska treba jasno opredjeliti ka ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine, te s toga pozivamo sve nivoe vlasti u BiH da se aktivno uključe, u okviru svojih nadležnosti, ka ispunjavanju uslova za kandidatski status. Evropska unija može Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini donijeti ekonomsku i političku stabilnost kao garanciju za budućnost opstanka naroda na ovim prostorima. U poređenju sa susjednim državama BiH kasni na ovom putu. Zato svi nivoi vlasti i sve institucije u BiH trebaju se svojim punim kapacitetom angažovati da kašnjenje nadoknadimo i zajedno sa ostalim zemljama regiona postanemo punopravna država članica EU", poručuio je Govedarica.

On je pozvao sve predstavnike političkih stranaka u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da svojim političkim postupcima ne doprinose daljem rastu međuetničkih tenzija, već da zajednički djeluju u pravcu njihovih smirivanja, kako bi obezbjedili političku stabilnost kao preduslov za ekonomski razvoj.

"Evropska budućnost Republici Srpskoj i Federaciji BiH može obezbjediti trajni mir, stabilnost i prosperitet, što građani od svojih izabranih političkih predstavnika očekuju. Zbog svega navedenog predlažem Deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske i pozivam da je zajednički usvojimo kao izraz naše volje i opredjeljenosti za bolju budućnost svih naroda na ovim prostorima", stoji u obrazloženju poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Sprske i predsjednika ove stranke Vukote Govedarice.

U nastavku pročitate Deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske

I

Narodna skupština Republike Srpske izražava svoju zabrinutost zbog radikalizacije političkih i međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini, i osuđuje pojavu ratnohuškačkih politika, što za posljedicu ima pogoršane međuentitetske i međunacionalne odnose, stagnaciju ekonomskog, privrednog i socijalnog napretka i odlazak mladih ljudi, kao i porast kriminala i korupcije. Zato pozivamo sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

II

Narodna skupština Republike Srpske, kao strateški interes Republike Srpske, ističe trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije Republike Srpske i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje ovih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije Bosne i Hercegovine neprihvatljivi su sa stanovišta interesa Republike Srpske.

III

Narodna skupština Republike Srpske, kao strateški interes Republike Srpske, ističe kontinuiran opšti društveni napredak i ubrzan put evropskih integracija i članstvo u Evropskoj uniji, imajući u vidu da je Republika Srbija identično odlučna i opredjeljena, ukazujemo da je pitanje evropskih integracija potrebno posmatrati i kao regionalno pitanje i da zabrinjava mogućnost da Bosna i Hercegovina, a time i Republika Srpska, stagnira i zaostaje za svojim susjedima na evropskom putu. Sticanje kandidatskog statusa najdalje početkom 2018.godine prioritetni je interes Republike Srpske.

IV

Narodna skupština Republike Srpske ohrabruje institucije Republike Srpske, kao i predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH, da rade na ekonomskom jačanju i razvoju Republike Srpske, izgradnji demokratskih standarda i jačanju vladavine prava kao ključnih preduslova za stabilnost, samoodrživost, zaštitu i valorizaciju stečenih vrijednosti Republike Srpske, te da posebnu pažnju posvete izgradnji i jačanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svakih drugih odnosa u regionu. U tom smislu smatramo da Reformska agenda, koju su podržali i usvojili svi nivoi vlasti, zahtijeva posvećenost i realno političko vođstvo za njeno provođenje, prije svega u interesu građana, ekonomskog rasta i zapošljavanja.

V

Narodna skupština Republike Srpske radiće sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini koji su opredjeljeni da djeluju na prethodnim načelima Deklaracije, i poziva sve političke faktore Bosne i Hercegovine da zajednički ubrzano djelujemo na praktičnim pitanjima bolje budućnosti i opšteg društvenog napretka za sve narode i građane Bosne i Hercegovine. Očekujemo da se sve strane u Bosni i Hercegovini pridruže našem pozivu da se potpuno posvetimo izgradnji podnošljive sadašnjosti i prosperitetne budućnosti za sve, gradeći uslove za uspostavljanje potpunog međunarodnog suverenitet BiH bez stranog prisustva u bilo kojem efektivnom obliku i u bilo kojoj insituciji BiH.

VI

Narodna skupština Republike Srpske poziva sve političke predstavnike u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH da odustanu od svih unilateralnih inicijativa koje podstiču političke, a naročito međunacionalne i međuentitetske konflikte, ugrožavaju i usporavaju opšti društveni napredak, te da se zajednički potpuno posvetimo izgradnji institucionalnog kapaciteta za ubrzano pristupanje Evropskoj uniji, poštujući se i uvažavajući se međusobno u legalnom i važećem ustavnom poretku, afirmišući odnose tolerancije, mira i suživota u ambijentu svakodnevnog i opšteg društvenog napretka.

VII

Ova Deklaracija stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske", navodi se na kraju deklaracije, piše N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.