29.3.2017. 15:42
0
Građevinska srednja škola organizirala seminar za maturante osnovce
U Mješovitoj srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli danas je organiziran seminar za maturante osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona s ciljem da se učenicima predstave smjerovi koja ova škola nudi kao i da im pomogne u rješavanju dilema oko upisa u srednju školu.

Ovom prilikom održane su i radionice o umjetnosti, arhitekturi i maketarstvu. Maturantima osnovcima predstavljena su zanimanja koja ova srednja škola nudi.

Direktor Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla Mevludin Ferhatović pojasnio je da ova škola tradicionalno od snivanja nudi zanimanje arhitektorski tehničar, građevinski tehničar i geodetski tehničar.

- Ono što mnogi ne znaju je da imamo i likovne tehničare. U školu smo uveli još jedan dio umjetnosti. Tako imamo i grafičke i slikarske dizajnere te dizajnera prostora, koje je smo uveli prošle godine i ove godine će biti u planu upisa što je novo zanimanje - naglasio je direktor.

Također, škola nudi i stručna zanimanja izolater ovojnice objekta, keramičar, zidar, fasader, tesar, krovopokrivač i farbar.

Potencijalnim budućim učenicima Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole predstavljeni su radovi starijih kolega. Istaknuli su da im je ovaj seminar od velike koristi jer su tako mogli vidjeti čime se, jednoga dana, mogu baviti.

Kako je naglasio direktor Ferhatović, na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona malo je osoba sa stručnim zanimanjima koje ova škola nudi.

Mišljenja je da je potrebno osluškivati tržište rada, a iako mnogi misle da građevinski radnici rade u teškim uvjetima, činjenica je i da danas dobar građevinski majstor može mnogo zaraditi.

Prema analizama škole, interesiranje za upis učenika na neke od stručnih zanimanja sve je veće, a vrata su svima otvorena i nakon današnjeg seminara tako da mogu doći u bilo koje vrijeme i upoznati se s onim što škola nudi.

(FENA/Merima Druškić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.