12.4.2017. 15:12
0
Općina Stari Grad dodijelila vatrogasno vozilo DVD “Vratnik” i policijsku opremu PS Stari Grad
Općina Stari Grad nastavila je opremanje svojih službi zaštite i spašavanja kako bi spremno dočekali eventualne prirodne i druge nesreće, ili djelovali preventivno. U te svrhe danas je Dobrovoljnom vatrograsnom društvu Vratnik dodijeljeno namjensko vatrogasno vozilo sa punom opremom koje se, u slučaju požara, može koristiti u uskim ulicama karakterističnim za područje Starog Grada.

Osim toga, ovom društvu je dodijeljen iznos od 30.000 KM za finansiranje njihovog rada, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Službi za obezbjeđenje i zaštitu – Policijskoj stanici Stari Grad danas je uručeno pedeset policijskih šljemova, te hidraulična presa i set za razvaljivanje vrata. Vrijednost uručene opreme je preko 180.000 KM.

Službe zaštite i spašavanja Općina Stari Grad je formirala prošle godine – putem Službe civilne zaštite, a kako je pojasnio načelnik Ibrahim Hadžibajrić, danas je nastavljeno njihovo opremanje najsavremenijom opremom koju će koristiti u slučaju prirodne i druge nesreće.

-Danas smo dodijelili specijalne policijske šljemove za PS Stari Grad i ovo je dodatak uniformama koje smo kupili prošle godine, te smo tako kompletirali cijelu specijalnu jedinicu. Nabavili smo i hidrauličnu presu, koja služi za razvaljivanje bilo kakve vrste blindiranih vrata u slučaju potrebe, a u budućnosti ćemo obezbijediti i jedno vrhunsko terensko vozilo za PS Stari Grad-, kazao je Hadžibajrić dodavši da će se postupak nabavke vozila veoma brzo pokrenuti.

-Osim toga, danas smo uručili i specijalizirano, vrhunsko i najsavremenije opremljeno vatrogasno vozilo DVD „Vratnik“, čija je vrijednost 100.000 KM,”kazao je Hadžibajrić.

Prema riječima predsjednika DVD “Vratnik”, Murisa Domića na ovakvo vozilo su čekali preko osamdeset godina.

-Oduvijek nam je potrebno malo i dobro opremljeno vozilo da bi mogli gasiti početne požare u našim mahalama i uskim ulicama. U slučaju požara u mahalama, mi dođemo sa velikim vozilom donekle, ali ako hidrantska mreža nije u dobrom stanju imamo velikih problema. Naši momci onda nose vodu na leđima i pružaju vatrogasne cijevi dokle mogu prići. Sada će nam biti mnogo lakše,” kazao je Domić.

Dodao je da DVD”Vratnik” odgovara na sve pozive u slučaju požara, bez obzira gdje da se desi, ali da opstaju samo uz pomoć Općine Stari Grad i Civilne zaštite KS.

-Bez ovih sredstava mi ne bi mogli opstati. Zahvalni smo Općini za podršku koju nam pruža i svake godine izdvaja sredstva za naš rad,” kazao je Domić.

Načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač zahvalio se danas načelniku Hadžibajriću i Općinskom vijeću Stari Grad jer su prepoznali da problem sigurnosti zahtjeva stalna ulaganja.

-I prije ove značajne donacije Općina je investirala dosta u sigurnost svojih građana, a u tom smislu izdvajam uvođenje video nadzora u starogradskom jezgru radi bolje zaštite turista i građana. Prošle godine su i sve starogradske osnovne i srednje škole pokrivene video nadzorom, čime je zasigurno povećan stepen sigurnosti,” kazao je Halač i dodao da je nakon ovih koraka broj prijavljenih krivičnih djela u padu.

-Nasilnost kriminalaca je također u padu i ukoliko i vrše nasilna djela, ona su koncentrisana u neosvjetljenim i manje poznatim mjestima, pa nam je u planu povećati kontrolu i na tim mjestima. Pozivam i ostale općine da slijede korake Općine Stari Grad, jer će to doprinijeti boljem i sigurnijem životu svih građana-, kazao je Halač.

Na platou ispred zgrade Općine Stari Grad danas je izvršena smotra pripadnika službi zaštite i spašavanja kojima je dodijeljena oprema, te predstavljeno vatrogasno vozilo i policijska oprema.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.