13.4.2017. 14:05
1
Bratimile se Općina Stari Grad i Općina 12 Grada Teheran
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je potpisao sporazum o bratimljenju sa Abedom Mohammadom Malekijem načelnikom Općine 12 grada Teherana najstarijom i najznačajnijom općinom glavnog grada Irana, piše agencija Patria.

Načelnik Hadžibajrić prošle je godine boravio u Teheranu, a kako je kazao u Ppćini 12 nalaze se sve najznačajnije kulurno-historijske znamenitosti koje su vezane za Teheran i Iran.

- Ne treba zaboraviti da je Islamska Republika Iran dala veliki doprinos tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. Dvije države koje su najviše pomogle odbrani BiH su SAD i Iran. Razgovarali smo i o nekim zajedničkim projektima koje ćemo realizirati. Radi se o velikoj državi, velikom gradu sa kulturom koja je stara 6.000 godina i ima se štošta i vidjeti i naučiti od naših gostiju - kazao je Hadžibajrić.

Načelnik Općine 12 zahvalio je na gostoprimstvu i dočeku domaćina. Inače, delegacije je jučer posjetila i Općinu Ilidža.

- Između naše dvije zemlje postoje mnoge bliskosti, kulturne, historijske i meni je drago da možemo učestvovati u proširivanju te saradnje, a posebno međuopćinske između dva grada. Nadam se da će ti odnosi biti produbljeni i da možemo razmijeniti informacije o saobraćaju, kulturi i drugim aktivnostima. Možemo potaći građane, privatnike da ostvare međusobnu saradnju – kazao je Meleki.

On je istakao da će se raditi na zajedničkim kulturnim, ali i infrastrukturnim projektima. Ataše za kulturu Ambasade Irana u BiH Ali Ameri kazao je da će boravak delegacije Općine 12 produbiti odnose dva grada Sarajeva i Teherana.

- Značajan je napredak saradnje nakon posjete načelnika Hadžibajrića Teherenu prošle godine. Ova međuopćinska dimplomatija ima značajan utjecaj i imat će ulogu u razvoju međunarodnih odnosa i institucija i može biti značajno razvijena na raznim poljima - zaključeno je. 

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjedavajući OV Stari Grad Jusuf Pušina, zamjenici Irfan Čengić i Sanel Dragolovčanin kao i vijećnici i šefovi klubova. 


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.