29.4.2017. 13:30
0
Ministar Edin Ramić na skupu bošnjačkih udruženja u Austriji
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u posjeti je Austriji, gdje će govoriti na Simpoziju Bošnjaka u Austriji „Jedinstvo nema alternativu“, o perspektivama daljeg organizovanja bh. građana u inostranstvu na podršci održivom povratku.

Na skupu učestvuje 65 učesnika iz cijele Austrije koji predstavljaju 45 bošnjačkih udruženja u ovoj zemlji.

- Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je pokazala spremnost da okupi široki krug organizacija koje djeluju na podršci povratku, te je i ovaj događaj važan korak ka jednoj boljoj saradnji zvaničnih institucija s našim udruženjima u inostranstvu - kazao je ministar Ramić.

Naveo je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u svim svojim projektima uvrstilo prijedloge moguće saradnje sa bh. udruženjima, a „posebnu pažnju tu stavlja na informisanje naših građana u inostranstvu o izmjenama propisa, o zaštiti statusnih prava, ali i o prilikama za investicije i podršku privrednom razvoju“.

- Godinama su naše ljude u Austriji, ali i širom Evrope i svijeta, posjećivali i od njih uvijek tražili nešto, finansijsku i materijalnu pomoć. Ja sam tu da pošaljem jednu drugačiju poruku, a to je da više ne tražimo ništa za sebe, već da Vas pozivamo da uradimo nešto zajedno. Pokrenimo konkretne aktivnosti na podizanju povratničkih zajednica, zapošljavanju i ulaganju koje će imati potporu institucija. Pored tog ekonomskog segmenta, sjetimo se i osnovnih problema s kojima se povratnici suočavaju, zato podržimo političko i građansko organizovanje na zaštiti prava Bošnjaka-povratnika u RS - poručio je ministar Ramić.

Istaknuo je da „bez naših građana u dijaspori teško da možemo postići iskorak i postati relevantni faktor u promjeni politika koje trenutno vladaju u ovom bh. entitetu“.

- Zato, s ovog mjesta mora ići poruka da biramo zajednički put i da od našeg cilja nećemo odustati, a to je naš povratak i opstanak – kazao je Ramić.  

Pored ministra Ramića, na skupu govore predsjednik Islamske zajednice Austrije Esad Memić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice Mensur Pašalić, direktor Uprave za vjerske poslove u Rijasetu Nusret Avdibegović i šef Ureda za društvenu brigu Hamed Efendić - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.