30.4.2017. 10:37
0
Merkel povećava vodstvo ispred socijalista, ali još bez čvrste većine
Demokrišćanska unija kancelarke Angele Merkel povećala je prednost nad socijaldemokratima Martina Shultza i sada im bježi za sedam posto, i to pet mjeseci prije njemačkih parlamentarnh izbora, javlja agencija Reuters, pozivajući se na istraživanje koje je objavio magazin Bild.

Institut Emnid saopćio je da bi CDU Angele Merkel osvojio 36 posto glasova, jednako kao i u istraživanju sedmicu ranije. Ali, prednost je povećana zbog pada socijaldemokrata za dva procenta. Merkel je mjesecima imala značajnu prednost, sve dok SPD nije istaknuo Shultzovu kandidaturu, nakon čega su se prema anketama izjednačili.

Međutim, kako se izbori bliže Merkel sve više povećava prednost. Anketa je objavljena samo sedmicu prije važnih izbora u državi Schleswig-Holstein, a pokazala je da najvjerovatniji koalicioni partner Angele Merkel Slobodni demokrati (FDP), također blago rastu, ali je koalicija desnog centra još uvijek daleko od natpolovične većine.

Zeleni, koji su mogući partner socijalistima, također, blago rastu, dok radikalni desničari stagniraju, javlja agencija Reuters.

Merkel sada predvodi vladu u velikoj koaliciji CDU i SPD, ali su obje stranke navele da nakon septembarskih izbora ne žele nastaviti zajedno.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.