30.4.2017. 15:00
0
Zločin na Savskom mostu bio početak napada na Brčko
Tridesetog aprila 1992. godine je srušen Savski most između Gunje u Hrvatskoj i Brčkog u BiH. Brčaci smatraju da je tog dana počeo napad JNA i paravojnih formacija na njihov grad. Pola godine prije ovog zločina most je eksplozijom oštećen sa hrvatske strane.

Putnici su prelazili pješke do Brčkog odakle bi se dalje prebacivali po gradovima BiH. Tog 30. aprila, u deset minuta do pet sati aktiviran je eksploziv u automobilu koji je naguran na most, pedesetak metara od brčanske obale Save. U tom trenutku je prolazila kolona ljudi, uglavnom bosanskih radnika u zemljama Zapadne Evrope. Poginulo je, prema svim dostupnim podacima između 70 i 100 ljudi.

Pet minuta kasnije teško je oštećen i Željeznički most, koji se nalazi kilometar nizvodno. Tamo nije bilo ljudskih žrtava.

Pripadnici policije u Brčkom su napravili uviđaj, te identificirali 12 poginulih. Te žrtve su sa ličnim dokumentima prebačene u tek napravljenu mrtvačnicu u okviru Gradske bolnice. Mnogo žrtava je iskasapljeno do neprepoznatljivosti, a desetine ih je strahovitom eksplozijom bačeno u Savu. Dokumenti koji su nađeni odvojeno od žrtava, oko 9 ličnih karata i pasoša su pohranjeni u sefove brčanske policije. Nakon što je nastupio mir, ti lični dokumenti nisu nikada pronađeni. Neki Brčaci smatraju da dokumenti postoje, a da je dio zločinačke strategije moglo biti njihovo uništavanje od tadašnje srpske vlasti u Brčkom.

U Sudu BiH je u toku proces protiv Đorđa Ristanića, nakon do sada, rečeno je, najobimnije optužnice za ratni zločin. Optužnicom su bili obuhvaćeni brojni politički i vojni lideri u gradu. U prvim mjesecima rata kada su počinjeni najgori zločini na čelu policije nalazio se Petar Đokić, danas lider Socijalističke partije i ministar industrije, energetike i rudarstva u RS. Nije poznato da li je protiv njega vođena istraga, premda je saslušavan za zločine u Brčkom. Tokom svjedočenja u Trubunalu srpski politički lideri u Brčkom Đorđe Ristanić i Boško Maričić su priznali da je zločin na Savskom mostu napravila jedinica Crvene beretke Kapetana Dragana, u saradnji sa tadašnjom komandom u brčanskoj kasarni JNA, na čijem čelu se nalazio Pavle Milinković.

U Kasarni je bio i sabirni logor za zarobljene muškarce, uglavnom civile iz čitave Bosanske Posavine. Nakon rušenja Savskog mosta u Brčkom je nastupio užas sa otvaranjem desetina logora smrti u koje su odvođeni bošnjački i hrvatski civili, gdje su se događala masovna pogubljenja. Ove godine će dan brčanskog sjećanja biti prvi maj, kada je grad zauzet, a stanovništvo krenulo u zbijeg prema Majevici i Rahiću, piše Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.