5.5.2017. 11:55
0
Sarajevo domaćin „Regionalnog susreta iz odgojno-obrazovne inkluzije“
Sarajevo će 10. i 11. maja biti domaćin velikog „Regionalnog susreta iz odgojno obrazovne inkluzije“ na kojem će pod motom “Pričamo uspješne inkluzivne priče” učestvovati 200 edukatora, roditelja, predstavnika obrazovnih vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH.
Cilj susreta je predstavljanje uspješnih inkluzivnih priča koje realiziraju škole ili pojedinci, te konkretnih modela rada koji unapređuju inkluzivno obrazovanje. Regionalni susret je zamišljen kao interaktivni susret profesionalaca koji će kroz primjere iz svoje prakse govoriti o inkluzivnom obrazovanju, i koncipiran je kroz niz tematskih panela, a dvije glavne teme u okviru kojih ćemo razgovarati su ‘Savremeni pristup inkluzivnom obrazovanju i savremena metodologija u podučavanju određenih sadržaja’ te ‘Dobri primjeri i prakse iz učionica–rješenja na izazove u podučavanju”, kaže Anka Izetbegović, izvršna direktorica Udruženja „Duga” koje Regionalni susret organizira uz podršku organizacije „Light for the World”, Austria. 

Udruženje „Društvo ujedinjenih građanskih akcija - Duga“ djeluje više od 20 godina kao nevladina organizacija koja promovira principe otvorenih zajednica i inkluzivnih društava.  

Inkluzivno obrazovanje nudi jednake mogućnosti za svako dijete za dobijanje kvalitetnog odgoja i obrazovanja. Ono podrazumijeva da škole  trebaju prihvatiti svu djecu bez obzira na njihove fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne, jezičke ili druge osobine. U svojoj suštini, inkluzivno obrazovanje podrazumijeva zadovoljavanje i odgovaranje na različite potrebe svakog djeteta povećanjem učešća i smanjenjem isključenosti što uključuje promjene i modifikaciju sadržaja, pristupa, struktura i strategija sa zajedničkim ciljem osiguranja kvalitetnog obrazovanja za svu djecu. 

Koncept inkluzije temelji se na pravima i podrazumijeva trajno uklanjanje svih prepreka koje se tiču učešća sve djece u obrazovanju. Bosna i Hercegovina potpisnica je niza međunarodnih dokumenata, deklaracija i konvencija, kojima se obavezala na poštivanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje za sve osobe, i to bez diskriminacije.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.