5.5.2017. 20:22
0
Radnici GIKIL-a štrajkovali jer je plata kasnila dva dana
Radnici "Global Ispat Koksne Industrije" Lukavac (GIKIL) jutros su organizirali generalni štrajk jer je plata za prethodni mjesec kasnila, zbog čega su se odlučili na krajnju mjeru - blokirati prugu, kako roba koju proizvode ne bi napustila krug fabrike.

Proizvodnja su ipak nastavili, međutim prugu su odblokirali nakon sastanka predstavnika sindikata sa upravom, gdje je rečeno da im je plata uplaćena.

- Danas smo stupili u generalni štrajk povodom kršenja sporazuma koji smo prije devet mjeseci potpisali, a u sporazumu stoji da će plata biti do 30-og u mjesecu i da se ne smiju dirati stečena prava od prije koja su radnici stekli -  kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora radnika GIKIL-a Zijad Kasumović, dodajući da je Uprava ove kompanije prekršila sporazum.

U GIKIL-u je zaposleno oko 1.000 radnika. Nezadovoljni su činjenicom da, kako kažu, uprava ima novca za svoje plate dok radnicima kasne. Pitaju se i gdje odlazi novac kojeg su zaradili svojim trudom.

- Sve pare koje odlaze, odlaze u Mital. Nama prigovaraju da se time vraćaju dugovi, a mi svaki dan platu imamo sve teže i teže - rekao je radnik GIKIL-a Adnan Tufekčić.

Predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović ističe kako Uprava i danas dobija pet do 10.000 KM, a generalni direktor mnogo više, dok za radnike nema novca.

- E, to je već jasna poruka. Nećemo da budemo kao većina firmi koje su propale. Za jedan sat kašnjenja pokrećemo štrajk i svako mora to da zna - poručuje Imamović.

Radnicima GIKIL-a pridružili su se članovi samostalnog sindikata hemije i nemetala Federacije BiH. Traže i od kantonalne Vlade da se aktivno uključi u rješavanje problema ovog preduzeća.

- U ponedjeljak ćemo održati konferenciju za štampu u zgradi sindikata zajedno sa štrajkačkim odborom i sindikatom GIKIL-a. Bit ćemo uz njih na pruzi i u krugu, u svakom dijelu, dok se ne ispoštuju sve obaveze prema radnicima - kazala je predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić.

Na kraju je održan sastanak radnika i uprave GIKIL-a gdje je rečeno da im je plata uplaćena, nakon čega su odblokirali prugu, pa će se proizvodi moći nesmetano izvoziti iz kruga preduzeća.

Iz GIKIL-a su saopćenjem potvrdili da je zaostalo pola plate radnicima uplaćeno danas i da je dvodnevno kašnjenje uzrokovano i neradnim, prazničnim danima što smatraju u ovom preduzeću, nije trebao biti povod za stupanje u štrajk. U GIKIL-u se žele ograditi od, kako su istakli u saopćenju, neutemeljenih izjava pojedinih radnika koji iznose krupne optužbe na račun poslovanja i protok novca u preduzeću.

Istakli su da su plaće radnika veće za 20 posto od prosječnih u FBiH, a redovno izmiruju i topli obrok. Na kraju su pozvali radnike i sve ostale na razumijevanje i podršku GIKIL-u kako bi se očuvala radna mjesta i doprinijelo razvoju ekonomije u zemlji.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.