8.5.2017. 15:41
0
Vježba "Jackal Stone 2017” u junu: Američka vojska stiže u BiH
Federalna uprava policije (FUP) se raduje dolasku pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država radi učešća u vježbi “Jackal Stone 2017”, a koja će biti realizirana u Bosni i Hercegovini u junu ove godine, saopćeno je danas iz FUP-a.

Ova bilateralna vježba će koristiti realni operativni scenario u cilju poboljšanja interoperabilnosti između BiH i SAD-a.

U vježbi će učestvovati približno 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD-a.

Vježba će pripremiti učesnike za provođenje potencijalnih operacija sa partnerskim snagama, te interresornim organizacijama kroz razmjenu taktičkih i doktrinalnih znanja.

BiH i SAD blisko sarađuju u sferi sigurnosti, te pozdravljaju ovu priliku za dalje jačanje tih odnosa kroz povećanje stepena njihove interoperabilnostika partnerskih država u cilju bolje reakcije na potencijalna sigurnosna pitanja, navodi se.

Iako je scenario vježbe osmišljen tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, on nema nikakve veze sa stvarnim događajima. Lokalni zvaničnici su odobrili sve aktivnosti i manevre da bi se osigurala bezbjednost ljudi u BiH.

Vježba “Jackal Stone 2017” je dio Programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande vojske SAD, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama, te podrška trenutnim operacijama, saopćeno je.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.