11.5.2017. 14:28
1
Suada Hasanbegovića pretukli u svlačionici, a zatim ga odveli u učionicu, gdje su pretukli Sejdu Kešu i Edina Biču
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Novica Tripković osuđen na osam godina, dok je Zoran Bjelica oslobođen optužbi za zločine počinjene u Kalinoviku u augustu 1992.

Vijeće je odbilo žalbe Tužilaštva BiH i odbrane Novice Tripkovića, te potvrdilo presudu iz aprila 2016. godine. javlja BIRN-Justice Report. 

Po presudi, Tripković je 1. augusta 1992. godine ili približno tog datuma, i pored protivljenja stražara, ušao u školu u Kalinoviku s maloljetnim djetetom i još jednim nepoznatim vojnikom.

Kako se navodi, zatočenika Suada Hasanbegovića su odmah pretukli u svlačionici, a zatim su ga odveli u učionicu na spratu škole, gdje su pretukli Sejdu Kešu i Edina Biču.

Po presudi, od posljedica premlaćivanja je tu noć podlegao Sejdo Kešo, a oni su sljedećeg dana iz vatrenog oružja ubili Hasanbegovića i Biču.

Tripković je oslobođen optužbe za ubistvo civila Hašima Hatića. Kako je, navedeno u prvostepenoj presudi, Vijeće nije moglo utvrditi da je ubijen iste prilike kao i drugi.

Prema obrazloženju presude, Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode optužnice protiv Zorana Bjelice.

U tom predmetu bio je optužen i Marinko Bjelica, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.