17.5.2017. 12:31
0
Mektić : NATO-ova vježba treba ojačati kapacitet svih službi u BiH
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na današnjoj finalnoj planskoj konferenciji za izvođenje NATO EADARCC vježbe u Tuzli izjavio je da će ova vježba biti veliko iskustvo za BiH, koje treba da stekne i izvrsna prilika da se nauči kako zajedno raditi na povećanju sigurnosti građana i njihove imovine prilikom prirodnih katastrofa.

Kako je ocijenio Mektić, NATO EADARCC vježba, koja će biti održana u septembru na širem području Tuzle, trebala bi između ostalog da pojača kapacitete i komplementarnost svih službi unutar BiH u sprečavanju posljedica prirodnih katastrofa.

Po njegovim riječima ovom vježbom se želi postići samoodrživost BiH kako bi poslije ovakvih obuka, vježbi, iskustava s drugim službama koje su puno opremljenije i obučenije, istrenirala snage da može samostalno odgovoriti na prirodne katastrofe ograničenog karaktera i da u slučaju velikih prirodnih katastrofa učestvuje i pruži pomoć.

Mišljenja je da je BiH kao država kasno počela razvijati svoje kapacitete za odbranu od prirodnih katastrofa i sprečavanju posljedica katastrofa, nažalost, naučena lekcijama u kojima je nedavno prertpjela ili platila skupu cijenu. Također, dodaje da još nije na nivou osposobljenosti i opremljenosti da se na ozbiljniji način suprotstavi prirodnim katastrofama.

Mektić ističe da je značajno da se BiH uvježbava i zajedno radi sa službama susjednih zemalja jer, kako kaže, "mi smo neminovno naslonjeni jedni na druge i očekujemo da jedni drugima najprije priskočimo u pomoć.“

Na današnjoj konferenciji su predstavnici 30 zemalja, poput Jermenije, Azerbejdžana, Belgije, Francuske, Njemačke, Bugarske, Rumunije, a Mektić navodi da će svako doći s određenom vrstom specijalnosti i specijalističkih timova.

Potvrdio je i učešće na vježbi predstavnika civilne zaštite oba entiteta, kao i Brčko Distrikta, te da će svi na određeni način učestvovati s kapacitetima koje imaju.

Dodao je da će ova vježba uticati na rejting BiH u NATO-u i međunarodnoj zajednici te da predstavlja veliku  odgovornost za BiH, jer je glavni domaćin uz NATO.

-Vježba je zahtjevna, ima jako puno tehničkih detalja, održavat će se na više mjesta na širem prostoru Tuzle, utjecat će na režim cjelokupnog života na prostoru Tuzle na način što će biti posebni režimi u saobraćaju i biće dosta eskorta koji će pratiti timove - kazao je Mektić.

Šef NATO-ove sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorenz Meyer Minnemanna kazao je da su ciljevi vježbe da se ojačaju vještine i sposobnosti individualnih, lokalnih i međunarodnih timova, da se pojača sposobnost svih učesnika na domaćem, regionalnom i međunarodnom nivou, da zajedno daju odgovor na katastrofu i poboljša sposobnosti u spašavanju ljudskih života.

Ocijenio je da je vježba kompleksna i velikog obima te da već dugo traje proces pripreme za nju, koji se odvijaju zajedno s vlastima BiH i u saradnji s drugim međunarodnim organizacijama.

-Obišli smo sve lokacije i danas radimo na detaljima kako bismo bili sigurni da smo spremni za vježbu - dodao je.

Na finalnoj planskoj konferenciji za izvođenje NATO EADARCC vježbe u Tuzli danas je prisutno 107 učesnika iz oko 30 zemalja.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.