28.5.2017. 15:10
0
Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH: Procesuirati osobe koje šire govor mržnje
Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na nadležne organe, policiju i tužilaštvo da identificiraju i procesuiraju osobe koje širenjem govora mržnje putem online medija čine krivična djela.


Na sjednici Komisije razmatrane su ukupno 62 žalbe građana, od čega se 20 odnosi na izvještavanje štampe i online medija u BiH i 42 na komentare posjetilaca online medija.

Deset žalbi na novinarsko izvještavanje je prihvaćeno zbog utvrđenog kršenja Kodeksa za štampu i online medije, dok je osam odbijeno jer nije bilo kršenja profesionalnih standarda izvještavanja. Dvije žalbe su vraćene u proces samoregulacije, tj. objave demantija u medijima, navodi se u saopćenju Žalbene komisije.

Ovim povodom, članovi komisije također apeluju na uredništva online medija da učine dodatne napore kako bi online komunikacija s korisnicima i korisnika online medija međusobno bila pristojna i uljudna.

Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, će u okviru svoga mandata i dalje upozoravati na neprihvatljivu komunikaciju u online medijima, i u okviru mehanizama samoregulacije medija, raditi na upozoravanju i kritiziranju ove pojave, kao i na organiziranju dodatnih edukacijskih aktivnosti za urednike i novinare online medija.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.