29.5.2017. 9:10
0
Prije 25 godina zapaljena zgrada Oslobođenja u Sarajevu
Na današnji dan, 29. maja 1992. godine, zapaljena je zgrada Oslobođenja, prvi, ali ne i posljednji put. Zapaljena je granatama i zapaljivim mecima ispaljenim sa srpskih položaja u Nedžarićima. Napadi na Oslobođenje nastavljeni su mjesecima, sve dok zgrada nije u potpunosti srušena, prenosi agencija Patria.

Tokom pokušaja da se ugasi jedan od požara, smrtno je stradao Avdija Adžamija, pripadnik Vatrogasnog društva „Ali-pašin most“.

- Agresor mjesecima nije odustajao od cilja da onemogući i opstruira rad svih medija u Bosni i Hercegovini. Zgrada Oslobođenja s dimom i prašinom otišla je u beskraj, odakle se više nikada ništa ne vraća. Srećom, ostali su ljudi. Niko nije očekivao sljedećeg jutra izlazak novog broja. Međutim, u 6 sati ujutro na prvoj stranici objavljena je vijest s fotografijom o požaru i porukom: 'Oslobođenje ide dalje.'

Međutim, uprkos konstantnom granatiranju i katastrofalnoj situaciji u Sarajevu uopće, zahvaljujući požrtvovanosti svojih novinara i svih ostalih zaposlenika dnevna novina Oslobođenje dobila je nagradu List godine u svijetu 1992. godine.

Tri mjeseca kasnije zgrada Oslobođenja zapaljena je drugi put. Nakon ovog napada dva nebodera su srušena.

Zgrada sarajevskog Oslobođenja izgrađena je 1982. godine.

Također, na današnji dan, 29. maja 1992. godine, zapaljena je i srušena džamija Magribija na Marijin-Dvoru u Sarajevu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.