29.5.2017. 11:45
0
Aktivisti protiv odgode: BiH može imati samo štetu ako ne zabrani uzgoj krznašica 2018. godine
Aktivisti grupe "Koalicija bez krzna" okupili su se pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uoči početka sjednice Doma naroda PS BiH na kojoj će se odlučivati o prijedlogu odgode zabrane uzgoja krznašica do 2028. godine. Aktivisti smatraju da je to sramoćenje države i da zabrana uzgoja životinja radi krzna treba stupiti na snagu od 2018. godine.

Lejla Šadinlija jedna od aktivistinja istakla je da se nada da će danas delegati odbiti prijedlog ovih izmjena jer bi ovo BiH unazadilo s obzirom da je u većini evropskih zemalja zabranjena ova grana industrije.

- Mi nemamo čak ni tačan broj registriranih farmi. Ne zna se cifra koliko profita donosi iako neki ističu da je to 2 miliona KM. Tu nema ni zaposlenih obično su jedno do dvoje, a registriraju se kao poljoprivredna gazdinstva. Kada je jedna Velika Britanija zabranila ovu granu a bili su vodeći u ovoj industriji jasno je da imamo više štete nego koristi i zato je neophodno odbaciti ovaj prijedlog izmjena – kazala je Šadinlija.

Inače, prema važećem Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine propisano je da bi uzgajivači životinja radi proizvodnje krzna trebali zatvoriti svoje farme do iduće godine.

Na zahtjev poslanika PD PS BiH Predraga Kožula (HDZ BiH) 20. aprila glasovima poslanika SDA, HDZ-a, SDS-a i HDZ-a 1990 prihvaćene su izmjene ovog zakona po hitnom postupku kojim se zabrana odgađa za 10 godina.

Podsjećamo, u susjednoj Hrvatskoj je od 1. januara stupila na snagu zabrana uzgoja životinja s ciljem proizvodnje krzna.

Iz Udruženja "Prijatelji životinja" istakli su tada da je to rezultat dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i asocijacija za zaštitu životinja tokom desetogodišnjeg prelaznog perioda u kojem su uzgajivači činčila pokušavali srušiti zabranu.

Od kada je zabrana uzgoja životinja sa krznom 2006. godine postala dio Zakona o zaštiti životinja, većina uzgajivača činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju radi krzna, prestalo je proizvodnja, ali je manji dio njih nastavio poslovati s ciljem rušenja zakonske zabrane.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.