5.6.2017. 16:24
0
"Ispitivala me je medicinska sestra. Ugasila mi je cigaretu na vratu i zarezala uho nožem"
Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je u ljeto 1992. godine zarobljen s kolonom civila na području zvorničkog sela Lokanj, nakon čega je bio maltretiran i tučen.

Zaštićeni svjedok S-4 prisjetio se kako je u junu ili julu 1992. iz Teočaka krenuo s kolonom od oko 120 osoba, među kojima su bile i tri do četiri naoružane osobe. On je naveo i da su u početku grupu obezbjeđivali pripadnici Armije BiH, ali da su ih uputili kroz šumu i vratili se.

Svjedok je istakao da su ih u šumi iznad Lokanja zarobili naoružani vojnici u šarenim maskirnim i uniformama bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), te da su “zviždali meci” i počeli plač i vriska. Istakao je da je jedna osoba iz grupe ubijena, te da su dolazili vojnici i dovodili zarobljenike.

“Donijeli su žicu i kliješta i svezali nam ruke. Vezali su nas s apetitom”, rekao je S-4, dodavši da je tu bilo skupljeno oko 50 osoba.

Naglasio je da je bilo maltretiranja i udaranja, te da ga je jedan vojnik izvodio da ga ubije. Dodao je i da je vidio dva vojnika kako dovode izvjesnog Ćidu koji je bio izudaran.

S-4 je kazao kako je s jednom grupom civila doveden na ispitivanje u Lokanj i da ih je pratilo četiri do šest vojnika. Pojasnio je da su svedeni na livadu pred jednom zgradom, te da ga je unutra ispitivala žena koja se predstavila kao medicinska sestra. Ona ga je, kako je naveo, udarila, ugasila mu cigaru na vratu, te zarezala uho nožem.

Svjedok je istakao da ga je jedna osoba prepoznala dok je bio na livadi, te mu obećala da će “učiniti šta može”. Nakon toga, kako je rekao, s drugim osobama autobusom je prebačen u Zvornik.

“Mi kad smo se rastali na mjestu zarobljavanja nikad se više nismo sastali, ni vidjeli“”, kazao je S-4 dodavši da ima sazanja da su tijela ostalih zarobljenih razmijenjena u vrećama.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Odbrani Maksimovića svjedok je potvrdio da je dok su bili u šumi došao izvjesni kapetan Dragan koji je kazao da ih vežu, te vode u Lokanj. Također je rekao da u Lokanju “nije postojala civilna policija”.

S-4 je, tokom unakrsnog ispitivanja, izjavio i da su S-8 i Sead Mujkanović bili naoružani u koloni koja je krenula iz Teočaka, kao i da nije vidio da je bilo ko ubijen dok su bili zarobljeni “u potoku”.

Suđenje će se nastaviti 3. jula, prenosi Birn.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.