6.6.2017. 11:57
1
Bratić poručio Maleševiću da su opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici činjenice
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda Senad Bratić ocijenio je danas za Fenu da za povratnike nije dobra najava ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića da će na teritoriji tog bh. entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanje genocida u Srebrenici.

To je posebno loša poruka za povratnike Bošnjake u entitet RS i njihovu djecu - istakao je Bratić navodeći da je Maleševićeva najava u sferi politikanstva, kao što je i slučaj s korištenjem bosanskog jezika u ovom bh. entitetu.

-Opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici se zasnivaju na činjenicama i historijskim faktima, koji su potvrđeni i presudama nadležnih sudskih istanci - ukazao je Bratić.

Podsjetio je da su zabrane upotrebe bosanskog jezika u RS-u dovele do velikih problema na terenu, jer su bošnjačka djeca morala da napuste sistem obrazovanja u RS-u.

-Mislim da i ova najnovija najava iz Ministarstva prosvjete ide u tom pravcu. To nikome ne treba. Mi govorimo o potrebi da se u FBiH uvede izučavanje srpskog jezika, gdje to nije dosad urađeno, ali smatram da sva djeca, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta i svoj maternji jezik onako kako ga oni zovu - naglasio je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Izjave poput ove Maleševićeve, kako je dodao, skreću pažnju s krucijalnih problema ne samo u obrazovanju u RS-u već i u drugim segmentima života.

-Mislim da bi bilo najbolje da se o ovom pitanju izjasni entitetska premijerka Željka Cvijanović i povuče takve navode - rekao je Senad Bratić.

Ranije je Malešević kazao da se biti zabranjeni udžbenici iz FBiH sa spomenutom tematikom u 22 škole u RS-u, gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz kantona u FBiH.

-Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje građanskog rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje “opsade Sarajeva” i izučavanje “genocida u Srebrenici” i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi - ustvrdio je Malešević.

Dodao je da priča o bosanskom jeziku, nažalost, nije završena, te da je za RS riječ o bošnjačkom jeziku.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.