15.6.2017. 20:15
0
Uvrede osoblja Tribunala u Hagu i u službenim prepiskama
Kada je tužiteljica Tribunala u Hagu Karla del Ponte u aprilu 2000. godine napisala pismo Petru Jojiću, tadašnjem ministru pravosuđa bivše Jugoslavije, inače pripadniku Šešeljeve Radikalne stranke, obratila mu se sa "Eklselencijo" i nastavila u izuzetno kulturnom tonu.
Mjesec kasnije tužiteljica Del Ponte je od ministra Jojića dobila odgovor pun brutalnosti i uvreda u pismu od 25 stranica. Pismo je počinjalo "Kurvi del Ponte.  Samoproglašenoj Tužiteljici. Zločinački sud u Hagu".

U sadržaju pisma stoji: "Kazamat kojim upravljate i u kojem ste se poput najgore kurve prodali Amerikancima, kazamat u koji, koristeći se čak i ubistvima, silom odvlačite nedužne Srbe, tzv. Haški sud, nelegalna je institucija."

Dakle, ovakve brutalne uvrede napisao je ministar pravosuđa jedne države.  

Prošle sedmice pred UN-om nasljednik tužiteljice Del Ponte Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je na rastuće poricanje sudski utvrđenih činjenica i pojačani revizionizam u zemljama bivše Jugoslavije.  

Bramerc je, nadalje, upozorio na nastavak "kontinuiranog i široko rasprostranjenog poricanja" zločina i odbijanja da se u Srbiji i drugim državama bivše Jugoslavije prihvate činjenice koje je utvrdio MKSJ: "Poruka poricanja i revizionizma je veoma jasna i glasna. Priznajemo svoje žrtve, ali ne i vaše. Oni koji su za vas ratni zločinci, za nas su heroji". 

Bramerc je rekao da domaći zvaničnici danas, kao i njihovi prethodnici, koji su prije 20 i više godina doveli do ratova, koriste "podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast".

Odgovorio mu je zamjenik ministra pravde Srbije Čedomir Backović, nešto suzdržanije od Petra Jojića. Backović je utvrdio da tužilac "nema kompetencije" da se bavi pitanjem rastuće revizije, jer je pravnik a ne historičar. Backović je, čak, revizionizam branio slobodom govora.

- Sloboda govora stoji visoko na listi prioriteta Srbije i svaki građanin je slobodan da svoje mišljenje slobodno ispolji bez ikakvih konsekvenci - kazao je Backović.  

Bramerc je napomenuo na genocid u Srebrenici:

- Kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi obezbijedili vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj pre dve decenije kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas. Sa zatvaranjem Tribunala u Hagu sada je važnije nego ikada da se odgovori na ovaj izazov. Da bi se obezbijedila mirna budućnost mora postojati zajedničko prihvatanje nedavne prošlosti.

Ali, dvije i po decenije nakon stravičnih zločina u srbijanskim medijima se nije pojavio niti jedan tekst koji bi ozbiljnije i temeljito govorio o zločinima genocida i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Bosni i Hercegovini od Srba iz RS i državljana Srbije.  

U izvještaju tužioca se konstatuje da se Srbija "vratila praksi nesaradnje sa Tribunalom" i da već gotovo dvije i pol godine odbija da izruči troje optuženih za nepoštovanje suda -  Vjericu Radetu, Jovu Ostojića i Petra Jojića.

Dakle, istog onog Jojića, koji je napisao jedno od najbrutalnijih diplomatskih pisama sa, u toj vrsti korespondencije, nezabilježenim uvredama tužiteljice Del Ponte i Haškog tribunal. Ovo troje se tereti za uticaj prijetnjama, pritiscima i podmićivanjem dva svjedoka u procesu protiv Vojislava Šešelja.
   
(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.