27.6.2017. 15:30
0
Advokat Srebreničana Faruk Ćupina: Nismo zadovoljni presudom, idemo na reviziju
Prema presudi Okružnog suda u Hagu, koji je odlučivao o tužbi srebreničkih majki i udovica, Holandija je odgovorna samo za one ljude koji su se nalazili u bazi mirovnih snaga za vrijeme napada na Srebrenicu 1995. godine. Današnjom presudom Okružni sud u Den Hagu je utvrdio da je Holandija odgovorna za njihovu smrt, ali procentualno 30 posto. Rečeno je i da nije sigurno da bi 300 Srebreničana preživjelo i da su ostali u bazi.

Advokat udruženja Faruk Ćupina povodom ove presude javio se iz Haga.

- Potvrđena je odgovornost Holandskog bataljona i time države Holandije. Naime, države koje šalju svoje vojnike u mirovne snage imaju nadalje odgovornost prema građanima koje štite. Time je dokazana odgovornost prema ljudima u enklavi Srebrenca. Procenat učešća u naknadi štete je 30 posto za svakog ubijenog zbog nezakonitog ponašanja vojnika bataljona, što je sud priznao djelimično. Mi smatramo da je odgovornost Holandskog bataljona stoprocentna prema sudbini tih ljudi. Trenutna situacija nam nalaže da pristupimo reviziji ove presude - rekao je Faruk Ćupina. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.