5.7.2017. 13:54
0
Šepić pitao o graničnim prijelazima, unskoj pruzi i Trgovskoj gori
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić (Klub poslanika Nezavisni blok) je na današnjoj sjednici pitao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH šta je urađeno u pripremi zajedničke sjednice s Vladom Hrvatske u vezi s rješavanjem gužvi i zastoja na graničnom prijelazu u Unsko-sanskom kantonu i prekategorizacije triju malograničnih prijelaza u granične prijelaze za međunarodni saobraćaj ljudi i robe.
Također je pitao i u vezi sa stavljanjem u funkciju unske pruge te realizacije zaključaka BiH o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora.

- Molim vas da iskoristite ovu priliku, zajedničku sjednicu s Vladom Republike Hrvatske, da ovo uvrstite na dnevni red i da informirate parlament i javnost BiH o konačnom rješavanju ovih pitanja - kazao je Šepić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, odgovarajući na ova pitanja, kazao da su ona uvrštena u dnevni red zajedničke sjednice s Vladom Republike Hrvatske koja će biti održana 7. jula.

Što se tiče razmatranja u oblasti prometne infrastrukture, Zvizdić je kazao da će biti otvoreno i pitanje koje je već ranije pokrenuo ministar Ismir Jusko, a to je pitanje stavljanja u funkciju prekograničnih željezničkih prijelaza i u funkciju unske pruge.

- Tačka dnevnog reda će biti i izgradnja odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Trgovska gora-Dvor, Republika Hrvatska. Mi imamo zaključke, oni će biti vrlo jasno precizirani i prezentirani. Nadam se da ćemo donijeti odluke koje će biti prihvatljive i za našeg susjeda Republiku Hrvatsku, a zaštitit će Bosnu i Hercegovinu u smislu bilo kakvog prekograničnog lošeg uticaja u oblasti zaštite okoliša - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Napomenuo je da su, nažalost, ovo pitanje aktuelizirali tek sada „iako je prostorni plan Hrvatske u kojem je precizirana ova lokacija za odlaganje nuklearnog otpada, usvojen za period 2008-2013“

- Dakle, veliki broj zastupnika koji danas sjede u ovome parlamentu su o tome bili obaviješteni već 2008., 2009., 2010., 2011., 2012. i 2013. i niko nikada nije postavio bilo kakvo pitanje, niti je iko ikada pokrenuo bilo kakvu inicijativu sve do danas. Sada kada pokrećemo tu inicijativu naravno da ona mora biti hitna. Da smo pravovremeno reagovali onda kad je usvojen prostorni plan, danas ne bismo bili u ovoj situaciji da moramo bukvalno 'gasiti vatru' nad ovim pitanjem - istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, da se pravovremeno reagiralo u zadnjih šest godina to bi bilo sasvim drugačije.

- Ali evo reagirat ćemo sada i očekujem da će naši susjedi prihvatiti našu argumentaciju i da će iz prostornog plana biti izuzeta ova lokacija kao uopće mogućnost za odlaganje nuklearnog otpada. Istovremeno, mi smo obavijestili i dalje ćemo to raditi sada i zvaničnim putem, Republiku Sloveniju, jer po međunarodnim odredbama ugovora, država iz koje se izvozi otpad mora na neki način biti saglasna sa stavom države blizu koje se deponuje taj otpad - naveo je Zvizdić.

Dodao je da misli da su to sve argumenti koji su na strani BiH te da se nada da će biti uvaženi.

Poslanik Senad Šepić je, komentirajući odgovor, kazao da je optimistično ovo što je rekao predsjedavajući Zvizdić te da ga raduje da će to biti na zajedničkoj sjednici s Vladom Hrvatske.

- Ako treba dodatna argumentacija, pritisak, apel iz parlamenta BiH vi nam recite da što više osnažimo poziciju Vijeća ministara i svih vas koji tamo sjedite da uradite dobar posao za ovu zemlju i za sve njene ljude - kazao je Šepić.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.