7.7.2017. 19:30
0
UO PIC: Napadi na ožalošćene i preživjele su neprihvatljivi, nije vrijeme za provokacije
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (Peace Implementation Council – PIC) susreo se 5. jula i razmatrao, između ostalog, i događaje u Srebrenici te širem području uoči predstojećih komemoracija.

Upravni odbor PIC-a apelovao je na učesnike svih vjera i nacionalnosti da se ponašaju dostojanstveno, kako i dolikuje prirodi ovog događaja. Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i  treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde. Nije vrijeme za provokacije nego je vrijeme da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a izrazili su puno uvjerenje da će organi na svim nivoima, državnom, entitetskom i lokalnom, kao i organizaciona tijela, organizacije civilnog društva i svi pojedinci koji su uključeni u organizaciju komemoracija doprinijeti uspostavi dostojanstvenog i sigurnog ambijenta tokom trajanja predstojećih događaja, promovišući pomirenje, toleranciju, dobre odnose i miran suživot.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a su svjesni patnji koje su prouzrokovali genocid i drugi zločini, te su potvrdili prava žrtava i preživjelih, ponovivši potrebu za ulaganjem daljih napora u pravcu pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa u zemlji i regionu. Tolerancija, prihvatanje i miran suživot su apsolutni zahtjevi civilizacija koje se zasnivaju na pravima i slobodama, demokraciji i jednakopravnosti.



(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.