11.7.2017. 12:48
0
Počelo suđenje Saši Cvetkoviću, brutalno silovao 15-godišnju K.E., a onda to uradili i drugi vojnici
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Saši Cvetkoviću, optuženom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva romske i bošnjačke nacionalnosti počinjene na području Srebrenice i Bratunca.

Tužilac Ivan Matešić je kazao da je Cvetković u maju 1992. izveo iz porodične kuće Zorana, sina Alage Halilovića, i udarajući ga palicom po čitavom tijelu i držeći na nišanu, odveo na lokalni put.

Prema optužnici, Cvetković je Zoranu naredio da ode u susjedno selo iz mjesne zajednice Sase (općina Srebrenica) i kaže mještanima da se dobrovoljno predaju.

Kako se navodi, optuženi ponovo odlazi pred porodičnu kuću te pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubija Alagu Halilovića i jednu nepokretnu staricu, oboje civile romske nacionalnosti, za čijim tijelima se još traga.

Cvetkoviću je na teret stavljeno da je početkom juna u napuštenoj kući u Bratuncu brutalno silovao i udarao maloljetnu K.E., koja je prethodno tog dana dovedena s još dvije djevojke iz prostorija Rudnika cinka i olova “Sase”, u kojem su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Nakon što je Cvetković, prema optužnici, silovao petnaestogodišnju K.E., isto su uradili drugi vojnici.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH namjerava dokazati saslušanjem 28 svjedoka, vještaka medicinske struke i ulaganjem oko 100 materijalnih dokaza. Prema prijedlogu, za provođenje ovih dokaza Tužilaštvu će biti potrebno 12 radnih dana.

Odbrana nije iskoristila mogućnost da iznese uvodnu riječ.

Prvi svjedok na ovom suđenju trebao bi biti saslušan 19. jula, javlja BIRN - Justice Report. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.