19.7.2017. 22:38
0
Dodik-Kalavera: Riješiti pitanje potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici
Republika Srpska ostaje na putu evropskih integracija uz poštovanje i primjenu mehanizma koordinacije i vidljivost RS-a na tom putu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom večerašnjeg razgovara u Banjoj Luci s Henoveva Ruis Kalaverom, direktoricom za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Složili su se da se što prije treba riješiti pitanje potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici i donošenje Zakona o akcizama, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Dodik je rekao da osnovni tekst Ugovora o Transportnoj zajednici nije upitan, ali da se problem pojavio „zbog toga što nije bilo koordinacije na nivou BiH“ dodavši da su entiteti bili isključeni iz tog procesa.

Na sastanku je bilo riječi i o zakonu o Sudu BiH, a Dodik i direktorica Ruis Kalavera su se složili da treba izbaciti politički uticaj iz sudova u BiH te da Zakon o Sudu BiH treba da garantuje pravnu sigurnost.

Dodik je naglasio da je spreman da se riješi pitanje zakona o Sudu BiH koji ne treba da ima dvostepene nadležnosti, da može da se bavi samo predmetima iz svoje nadležnosti dok bi pravosuđe entiteta bilo potpuno autonomno.

(Fena/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.