22.7.2017. 19:45
0
Preživjeli Opećani dovama se sjetili svojih najmilijih
U selu Opetci kod Srebrenice danas je proučen Jasin i tevhid za žrtve proteklog rata, čime su se četvrtu godinu zaredom na taj način mještani sela Opetci sjetili svojih namilijih.

Oni su i vlastitim sredstvima izgradili spomen-obilježje za 30 ubijenih stanovnika sela Opetci.

Mještanin tog sela Ibrahim Bećirović kaže da su Bošnjaci dužni da se sjećaju svojih najmilijih.

- Bez obzira gdje bili, svi smo dužni da se sjećamo naših šehida koji su svoje živote dali kako bi mi danas imali slobodu. Na spomen-ploči je 30 imena osoba  koje su nevino ubijene, a na tom spisku je i nekoliko maloljetnih osoba. Svi se trebamo okupljati i družiti. Planiramo konstantno raditi na pripremama za narednu godinu  da što više bude prisutnih na šehidskoj dovi. Mi koji smo preživjeli dužni smo da se sjećamo naših najmilijih i ne smijemo ih nikad zaboraviti – izjavio je  Bećirović.

Na obilježavanju je prisustovao veliki broj Opećana koji žive širom BiH. Sa današnjeg skupa mještani su poručili da nevino ubijene žrtve ne smiju biti zaboravljene. Inače, prije rata  Opetcima je bilo 45 domaćinstava, a danas u selu živi samo pet.

Jedan od prvih povratnika u Opetke je bio Mujo Bećirović. On se vratio u svoj zavičaj 2000. godine, porodičan je čovjek, ima dvoje djece, Dževada i Aidu, a njegova kćerka je učenica generacije. Mujo kaže da nije nikad požalio što se vratio u svoje rodno mjesto.

- Ja sam zadovoljan životom u Opetcima. Bavim se poljoprivredom i svoje dvoje djece sam  školovao sam od svog rada. Najbolji je osjećaj biti svoj na svome. Raditi se mora gdje god da se živi – rekao je Bećirović.

Nakon nemilog rata mnogi Opećani danas žive širom BiH i u dijaspori.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.