26.7.2017. 10:23
0
Održana radionica članova mreže partnera u sklopu Programa za mlade SOS Dječija sela – YES Centar
Jahorina je 20. i 21. jula 2017. bila domaćin radnog sastanka članova mreže partnera u sklopu Programa za mlade SOS Dječija sela – YES Centar. Glavna tema dvodnevne radionice je bila Unaprjeđenje kurikuluma, odnosno preciznije određivanje aktivnosti koje mogu doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti mladih što je jedan od najozbiljnijih problema bosanskohercegovačkog društva.
Učesnici radionice su se jednoglasno složili da su ovakvi sastanci i više nego potrebni, a uvjereni su da će na ovakav način kreirati i ponuditi nova konstruktivna rješenja za stvaranje boljih uvjeta života, najprije za mlade, a samim tim i za ostale marginalizirane grupe u našoj zemlji.

YES Centar je usmjeren ka jačanju poslovnih sposobnosti marginaliziranih mladih uzrasta od 15 do 29 godina. Tokom tri godine YES Centar će pružiti podršku za najmanje 300 mladih koji su trenutno, ili su bili u brizi SOS Dječijih sela, ali i institucija koje pružaju alternativnu brigu. Pored njih, ciljna grupa YES Centra su i mladi koji dolaze iz socijalno-ugroženih porodica. 

Program za mlade YES Centar je već krenuo sa realizacijom projektnih aktivnosti, u sklopu kojih mladi stiču znanja i savladavaju životne vještine, vještine zapošljivosti, pohađaju kurseve stranih jezika i računara ili se prekvalifikuju za tražena zanimanja, osposobljavajući se tako za tržište rada. Mladi imaju i mogućnost edukovati se na polju samozapošljavanja, a za najuspješnije biznis planove obezbijeđena su grant sredstva. 

Uspjeh ovog projekta ne zavisi samo od resursa YES Centra, već i od podrške privatnog, javnog i nevladinog sektora, pa je zbog toga jedna od ključnih aktivnosti Programa za mlade SOS Dječijih sela YES Centar izgradnja Mreže partnera. Zadatak Mreže partnera je da koordinirano i efikasno reaguje na socio-ekonomske potrebe mladih marginaliziranih ljudi. 

Ovo podrazumijeva pružanje podrške u vidu obuka za mlade, obezbjeđivanja prakse ili volontiranja (eventualno zaposlenja), učešće u kreiranju kurikuluma i metodologije rada YES Centra, sufinansiranje biznis ideja, učešće u radnim sastancima, okruglim stolovima i drugim aktivnostima s ciljem ekonomskog osnaživanja mladih. 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.