26.7.2017. 19:30
0
Burna rasprava o Špirićevoj smjeni iz Komisije za nadzor OSA-e: SDS predlaže Borislava Bojića za novog šefa Komisije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je raspravu o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, koja je u dnevni red uvrštena na zahtjev predsjedavajuće Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević.

Ona je zatražila da se predsjedavajući Komisije Nikola Špirić zamijeni Borislavom Bojićem. U salu su tokom rasprave vratili poslanici SNSD-a.

Damir Arnaut iz SBB-a BiH kazao je da ukoliko Nikola Špirić iz SNSD-a bude smijenjen sa čela Komisije za nadzor nad radom OSA-e, to mjesto pripadne predstavniku neke od parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH. On je ponovio svoje ranije tvrdnje da je u Komisiji narušen zakonom predviđeni balans o zastupljenosti predstavnika stranaka iz Republike Srpske i FBiH, a na štetu FBiH.

Mladen Bosić, dopredsjedavajući PD kazao je da je SDS od početka bio protiv Špirićevog izbora u ovu komisiju jer mu sin radi u OSA-i, što je sukob interesa.

Ističući da je obaveza Parlamenta da štiti zakon, ona je upitala zašto bi Špirić ostao, ako je kršio zakon.

- Posao komisije jeste da vodi računa o zakonitosti rada Agencije i spriječi političke pritiske, koji pokušavaju onemogućiti Agenciju da radi u skladu sa zakonom - kazala je Pandurević.

Arnaut je kazao da SBB predlaže da se prijedlog odluke Kluba SDS-a razdvoji.

- Da se prvo glasa da li će smjenjivati bilo koga iz Zajedničke komisije. Ako Dom izglasa smjenu jednog člana da se ispoštuje princip dvije trećine/jedna trećina u korist Federacije, da se ispoštuje Član 18. Zakona o OSA-i. Klub SBB-a će u tom slučaju predložiti za člana Komisije Mirsada Đonlagića – kazao je Arnaut.

Momčilo Novaković (NDP) je rekao da je čuo argumentaciju da OSA vrši andzor nad Parlamentom, a ne Parlament nad OSA-om. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.