27.7.2017. 8:28
4
Amra Babić pita 'Zašto se Visokom blokira projekat vode?'
Načelnica Općine Visoko Amra Babić proslijedila je javni upit premijeru Vlade FBiH i predsjednicima Klubova zastupnika u Predstavničkom domu Paralamenta FBiH, s pitanjem 'Zašto se Visokom blokira projekat vode?'

S obzirom da je na 23. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Paralamenta FBiH na zahtjev premijera Novalića povučena tačka „Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko?, načelnica Općine Visoko traži odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zbog čega je Premijer Vlade Federacije BiH povukao prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko ?

2. Da li je Premijer Vlade Federacije BiH imao najavu određenih klubova zastupnika da isti neće podržati usvajanje Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko i ako jeste o kojim klubovima je riječ?

3. Kakav je bio pojedinačni stav svih Klubova zastupnika u Parlamentu Federacije BiH spram Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko?

4. Zbog čega su određeni zastupnici SDA i SBB napustili sjednicu neposredno pred 10. tačku dnevnog reda?

5. Kakav je bio stav Kluba zastupnika SDP spram Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko i kakav je po istom bio stav Jasmine Zubić, zastupnice iz Visokog?

Procedura kreditnog zaduženja Općine Visoko kod EBRD-a  vezano za projekat vodosnabdijevanja višegodišnja procedura je dobila potrebnu saglasnost svih nivoa vlasti i institucija, te je kreditni aranžman podržan i odobren od strane Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i da isti ima prethodnu saglasnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Općine Visoko. 

Planirani početak radova na projektu vodosnabdijevanja na području općine Visoko je 14. augusta 2017.g. i isti neće biti prolongiran, navode.

Neće dozvoliti da građani općine Visoko budu kolateralna šteta postojanja ili nepostojanja parlamentarne većine niti predmet političkog potkusurivanja pozicije i opozicije, a posebno ne taoci ličnih osveta pojedinaca frustriranih političkim neuspjehom i ličnim političkim ambicijama od kojih građani općine Visoko nemaju koristi već duži niz godina, kažu u saopštenju.

Smatraju da stanovnici svih općina u BiH treba da imaju ista prava, iako žive u općinama u kojima izvršnu i zakonodavnu vlast nemaju kandidati iz redova SDA, SDP i drugih parlamentarnih stranaka., posebno ako ta prava plaćaju vlastitim budžetskim i drugim sredstvima i ako je riječ o vodi kao izvoru života i prirodnom resursu.

Navode da građani općine Visoko traže odgovore i ako ih ne dobiju po iste će doći pred zgradu Parlamenta Federacije BiH i Vlade Federacije BiH kao i političkih stranaka koje su parlamentarne u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.





 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.