27.7.2017. 13:50
0
Sredoje Nović podnio ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović obavijestio je danas Kolegijum ovog Doma da sa danom 27.7.2017. godine podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.


U obrazloženju ostavke, Sredoje Nović je naveo sljedeće razloge:

- Nesposobnost Komisije da da značajan doprinos u unapređenju rada i rješavanju bitnih pitanja i problema koji su se manifestovali u radu OSA-e, posebno sukoba unutar menadžmenta.

- Različita gledanja posljednjih mjeseci na strateški pristup, različita zakonska tumačenja nadležnosti u prevazilaženju sukoba unutar menadžmenta u OSA-i i podjele u Komisiji.

- Zaobilaženje Komisije i upućivanje posebnih ''operativnih informacija'' PIK-u i OHR-u o pitanjima koja ugrožavaju sigurnost BiH, čime se pokazuje ko ima stvarni nadzor nad radom OSA-e.

- Snažan stranački uticaj na rad Komisije, a kako se na posljednjoj sjednici Komisije konstatovalo i uticaj pojedinaca iz vrha nekih stranaka na menadžment OSA-e.

Podsjećamo, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jučer su izglasali smjenu Novićevog stranačkog kolege Nikole Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) sa 24 glasa za i 14 protiv.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.