27.7.2017. 19:16
0
Malinari očekuju podršku kantona i opština
Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Koordinacije udruženja proizvođača maline u FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća u FBiH, Udruženja otkupljivača maline zaključili su na sastanku u Sarajevu da svi kantoni, opštine i gradovi u skladu sa svojim mogućnostima, a na osnovu zaključka Parlamenta Federacije BiH, trebaju obezbijediti poticajna sredstva za podršku proizvođačima maline.

Neophodna je, kažu, i harmonizacija poticaja na svim nivoima kako bi se svi proizvođači malina doveli u ravnopravni odnos.

Istaknuto je da postoje i drugi načini da se na lokalnom nivou podrži malinarstvo, za koje do sada nažalost nije bilo dovoljno interesa.

- Neprihvatljivo da se od 27 opština obuhvaćenih projektom IFAD za instaliranje rashladnih kapaciteta za bespovratna sredstva prijavilo samo njih sedam. Tražimo da kantoni, opštine i gradovi podrže instaliranje hladnjača u svojim sredinama - utvrđeno je danas na sastanku o krizi u malinarstvu.

U narednom periodu planirana je uspostava baze podataka proizvođača maline, s posebnim naglaskom na one koje se proizvodnjom bave kao primarnom a ne dodatnom djelatnošću.

Dogovoreno je da će predstavnici radne grupe već naredne sedmice na terenu razgovarati sa kantonalnim i opštinskim vlastima da je upoznaju sa zaključcima i mjerama koje je usvojila Radna grupa.

(FENA/Merima Druškić) 

Maline
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.