29.7.2017. 15:30
0
Peticija Demogratske fronte za zaštitu nacionalnog spomenika 'Tašlihan'
Demokratska fronta (DF) Kantona Sarajevo sakupljala je danas, ispred "Tašlihana", potpise građana za podršku zaštiti tog nacionalnog spomenika.

Gradska vijećnica iz DF-a Lana Velić pojasnila je u izjavi za novinare da su peticiju pokrenuli radi informacije da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH „svojom novom odlukom poništila prethodnu odluku kojom je "Tašlihan" proglašen nacionalnim spomenikom“.

- Smatramo da to nije dobar način i odnos prema nacionalnim spomenicima našeg grada a i naše države. To je naše kulturno - historijsko naslijeđe, mi toga ne treba da se odričemo - kazala je.    

Dodala je da do članova Komisije nisu uspjeli doći, „jedino su, nakon negodovanja velikog broja građana ovog grada ali i šire, postavili odogovor na svoju web stranicu“.  

Tašlihan (kameni han) sagrađen je u periodu od 1540-1543. godine iz zaostavštine Gazi Husrev-bega, poslije njegove smrti i jedan je od najznačajnijih spomenika u Sarajevu, te kao takav izuzetno je posjećen od građana i turista iz cijelog svijeta.

Odziv građana današnjem događaju ispred "Tašlihana" bio je značajan.

(FENA/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.