13.8.2017. 22:20
0
Ko je pozvao Aleksandra Vučića u Sarajevo: Predsjedništvo BiH ili Dragan Čović?
Na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 25. jula usaglašen je stav trojice članova Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića da se u službenu posjetu pozove predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. To bi bila njegova prva posjeta otkako je preuzeo dužnost predsjednika, piše agencija Patria.

No, u svemu je čudno kako se plasira informacija da je Vučića u posjetu pozvao Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Sam to nije mogao učiniti, ali jeste službeno kao predsjedavajući u ime Predsjedništva BiH.

Vučić je za srbijanske medije kazao da je uvijek raspoložen za razgovore u Sarajevu, jer je to prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa.

- Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli da sačuvamo - rekao je Vučić Predsjednik Srbije naveo je da će uskoro biti poznate sve informacije o toj posjeti.

S obzirom da je Predsjedništvo BiH kolektivni organ kojeg čine tri čovjeka i koje je zaduženo za vođenje vanjske politike jasno je da se zvanični pozivi i posjete dogovaraju na sjednicama. Stoga je nejasna potreba da se svaki član Predsjedništva pojedinačno sastaje sa Vučićem ili da ga svako za sebe poziva u posjetu. 

Početkom avgusta u Beogradu je s Vučićem razgovarao Ivanić koji je nakon sastanka kazao da se "u regionu događaju krupne i burne stvari, i vrlo je važno da imamo razmjenu mišljenja i neku vrstu zajedničkog stava oko toga".

Bilo bi zanimljivo znati da li je prije toga Predsjedništvo BiH zaista imalo zajednički stav prema tim događajima ili je Ivanić otišao na konsultacije kod srbijanskog predsjednika.

Inače, Vučićeva posjeta Sarajevu trebala bi se dogoditi početkom jeseni.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.