17.8.2017. 17:27
15
Tariku Dautoviću je Tito zločinac, a evo šta su o Josipu Brozu svojevremeno rekli Alija i Bakir Izetbegović
Stavovi podmlatka Stranke demokratske akcije koji su danas eskalirali u liku i djelu Tarika Dautovića koji je najavio preimenovanje ulice Maršala Tita u ulicu Alije Izetbegovića, u čistoj su suprotnosti sa idejom koju je zagovarao prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović, pa i stavovima Bakira Izetbegovića, piše agencija Patria.

Ukoliko su mladi SDA-ovci zaboravili riječi mudrog predsjednika Izetbegovića podsjećamo ih na ono što ostade zapisano. U knjizi Moji razgovori s Alijom autora Mate Đakovića navodi se izjava Alije Izetbegovića o Titu i Titovoj ulici u Sarajevu.

- Ja nisam nikad krio simpatije prema tom čovjeku, jer mi nije davao utisak nekog zloće-čovjeka. Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete. Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo. Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je.....

Početkom ovog mjeseca na manifestaciji Odbrana BiH-Igman 2017 u obraćanju hiljadama prisutnih Bakir Izetbegović podsjetio je na godine agresije, igmanske marševe tada, ali i Titove partizane i antifašizam.

- Sve su to naši preci. I Iliri, Kelti, Slaveni i srednjovjekovni kraljevi su naši pradjedovi. I Osmanlije i Austrougarska su ostavili traga, koji mi poštujemo, koji volimo, koji je dio nas samih. Jugoslavija je bila naša. Mi smo bili najuvjereniji Jugosloveni, baš mi Bosanci. I partizani su bili naši. Josip Broz je naš. U njegovo vrijeme smo se školovali. Prije 200 godina niko u zemlji Bosni nije se zvao drugačije od Bošnjanina. Danas je to drugačije i mi to prihvatamo. Neka se svako zove kako hoće i neka se Bogu moli, što bi rekao Alija, kako ga je majka njegova učila. Mi poštujemo i volimo džamije, crkve, sinagoge, tekije, samostane, nošnje, običaje i kola svakog naroda u ovoj zemlji i boljelo nas je rušenje svakog mosta, svake bogomolje. Najviše nas je boljelo rušenje tih međuljudskih odnosa u našoj zemlji. Mi smo drugačiji od onih koji su ovu zemlju napali. Naš sistem vrijednosti je drugačiji. I zato ćemo mi pobijediti, ako Bog da – poručio je Izetbegović.

(Patria)

15
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.