30.8.2017. 9:51
1
Borovac: Traganje za nestalim je glavno pitanje ljudskih prava
Traganje za nestalim je prvorazredno pitanje ljudskih prava, civilizacijska i moralna obaveza svakog pojedinca u bh. društvu i svih nivoa vlasti, izjavila je za Fenu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. augusta.
Kako je istakla, obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba je prilika da se prvenstveno obrati porodicama nestalih i ponovi opredjeljenje i potvrdi posvećenost procesu traganja i identifikacije nestalih osoba.

 - Zato ponovo pozivam sve one koji imaju informacije o nestalim osobama da ih objelodane i tako daju lični doprinos najhumanijoj posljeratnoj misiji u ovom regionu, a koja treba osigurati vraćanje hiljada imena i prezimena žrtvama ratnih zločina i njihov dostojanstven ukop – naglasila je Borovac.

Istakla je ogroman doprinos Međunarodne komisije za nestale osobe u kojem je posebno, kako kaže, „za nas bila važna podrška pri izradi zakonodavstva, te korištenje DNK analize koja ne ostavlja prostor za nejasnoće ili manipulacije“.

Ministarstvo je provelo niz aktivnosti u stvaranju preduslova za brže rješavanje pitanja nestalih osoba, kazala je.

- Vijeće ministara je zaključilo sporazum sa Srbijom i Hrvatskom kojim se pospješuje proces traganja za nestalim, a uskro će takav jedan biti potpisan i sa Crnom Gorom – rekla je Borovac.

Sa druge strane, navela je Boravac, nakon dugog perioda zastoja u radu imenovan je privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe zahvaljujući kojem je osigurano 600.000 KM tužilaštvima u BiH za ekshumacije.

Kako je naglasila, u toku su i aktivnosti na izmjeni Sporazuma o osnovanju Instituta za nestale osobe kojim će se prvenstveno unaprijediti tehnička saradnja između Vijeća ministara BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe, a koja do sada nije bila precizirana ovim sporazumom.

(Fena/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.