10.9.2017. 13:00
4
Ispred zgrade KS od sutra potpisivanje protestnog poziva da se riješi problem vodosnabdijevanja
Od ponedjeljka 11.09. 2017. godine sa početkom u 10.30h u parku pred zgradom Kantona Sarajevo počinje potpisivanje protestnog poziva i prijedloga Skupštini KS da se prekine sa šutnjom vlasti i kako bi se konačno poduzele hitne mjere na rješavanju problema vodosnabdijevanja grada Sarajeva. Protestnu kampanju organizuju Jedan grad Jedna borba, udruženje Eko Akcija i građanska inicijativa Borba za život, piše agencija Patria.
- Vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo je gore samo tokom opsade grada. Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanje novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet naše vode - navodi Anes Podić iz Eko akcije.

Ovakvo stanje uzrokovano je decenijama lošeg upravljanja javnim preduzećem. Za to odgovornost snose prvenstveno sve vlade i Skupštine Kantona do dana današnjeg i njihove ekspoziture - uprave KJKP Vodovod i kanalizacija.

Nebriga je kulminirala zadnjih godina kada su davanja iz kantonalnog budžeta za održavanje i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture drastično smanjena.

- Smatramo da je u pozadini namjera da se, nekim vidom javno-privatnog partnerstva, vodosnabdijevanje prepusti privatnoj firmi, što se u većini gradova svijeta pokazalo katastrofalnim – usluge su poskupile, a pogoršale se. Pozivamo stanovništvo Sarajeva da dođe na potpisivanje otvorenog protestnog poziva Skupštini Kantona, čime ćemo poslati poruku vlastima da imaju sve instrumente za hitno rješavanje ovog problema i da je krajnje vrijeme da ih
iskoriste.

Građani će protestni poziv moći potpisivati u vremenu od 10.30 do 12.30., od ponedjeljka do petka u parku ispred ulaz u zgradu Kantona Sarajevo.

(NAP/Alen Avdić)
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.