12.9.2017. 16:13
0
Nikšić: HDZ svojim izmjenama Izbornog zakona od naroda želi praviti izborne jedinice
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u nastupnu posjetu Nicolu Minasija, ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji, prenosi agencija Patria.
Italijanski ambasador je izrazio interes za način i rad SDP-a u političkom sistemu naše zemlje, stav SDP-a o reformi Izbornog zakona, uključujući i tehničke izmjene vezane za proces glasanja, kao i o pripremi SDP-a za opće izbore sljedeće godine.

Nikšić je ambasadoru Minasiju na početku razgovora naveo da je u BiH prisutan komplikovan politički sistem, koji kao rezultat ima nazadovanje države u skoro svim segmentima.

- Ne možete očekivati od sistema koji ima 14 vlada u državi da funkcionira na način kako je to riješeno u zemljama regiona ili Evropske unije. U takvoj situaciji nije moguće razvijati ekonomiju i privredu, jer komplikovane procedure odbijaju strane investitore. Osim toga, BiH je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje možete smijeniti vladu, ali nemate mogućnost raspisivanja vanrednih izbora.

Upravo zbog ovakve situacije, već smo počeli sa izradom Izbornog programa SDP-a, u kome ćemo predstaviti realna i ostvariva rješenja. Rješenja koja će ponuditi rasterećenje privrednika i poslodavaca, reformu PIO Fonda, bolji zdravstveni sistem, nastavak izgradnje autoputeva i ostale infrastrukture…Ovakve stvari će biti i u fokusu naše predizborne kampanje, iako će, vjerovatno, nacionalne stranke opet naći neku temu oko koje će homogenizirati svoje glasače.

Mislim da je bolje da se takmičimo u stvarima koje će donijeti bolji život građanima BiH, umjesto da se takmičimo u tome ko je veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin - naveo je Nikšić i dodao kako će se SDP nastaviti zalagati za tehničke izmjene Izbornog zakona, u smislu uvođenja elektronskog glasanja.

- Od međunarodne zajednice smo već nekoliko puta zatražili podršku za izmjene Izbornog zakona po ovom pitanju i od toga nećemo odustati, jer bi se time značajno smanjile mahinacije prilikom izbornog procesa - dodao je Nikšić, koji je na kraju zaključio da je SDP protiv izmjena Izbornog zakona koje predlaže HDZ, jer su te izmjene u suprotnosti sa evropskom legislativom i uvode dodatnu diskriminaciju, odnosno, HDZ od naroda želi napraviti nove izborne jedinice.

- SDP će sigurno biti dio rješenja po pitanju izmjene Izbornog zakona, ali te izmjene moraju biti temeljene na presudama Suda u Strazburu u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić-Pilav, čime bi se ispoštovala i presuda Ustavnog suda BiH - zaključio je Nikšić.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.