22.9.2017. 15:49
0
Zajedničkim projektima pomoći povratnike u Šamcu
Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš razgovarao je danas, tokom posjete općini Šamac, s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Tuzli Ivanom Bandićem te načelnikom općine Đorđem Miličevićem o programima i projektima za podršku hrvatskim povratnicima na šamačkom prostoru.

-Veoma je bitno da radi bolje koordinacije na terenu uskladimo projekte za povratničku populaciju koje finansiraju Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a i Vlada Republike Hrvatske, a da posebna pažnja bude na projektima održivog povratka - rekao je Čordaš.

Podsjetio je da je Ministarstvo u proteklom periodu značajna sredstva izdvojilo za izgradnju i obnovu stambenih jedinica i infrastrukture, te je u značajnoj mjeri podržan i održivi povratak kroz dodjelu novčane pomoći povratnicima. Na prostoru Šamca finasirana su i dva projekta kroz Razvojni program, a sve je urađeno kako bi se osigurali bolji životni uslova kako povratnika, tako i domicilnog stanovništva u ovoj općini, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Najznačajnije aktivnosti koje Ministarstvo implementira na prostoru općine Šamac u 2017. godini su realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP) i Projekta obnove stambenih jedinica iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda (SAF) vrijednosti oko 920.000 KM, u okviru kojih će biti izgrađene 24 stambene jedinice za hrvatske povratnike.

-Jedino sinergijom lokalne zajednice, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a i Republike Hrvatske možemo ići dalje, podržavajući programe povratka i obnove - istakao je generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić.

Načelnik Milićević je zahvalio ministru na projektima koji su realizovani prethodnih godina, ističući da su spomenuta ulaganja značajno unaprijedila kvalitet života svih stanovnika Šamca.

Zamjenik načelnika općine Šamac Đuro Ivanović istakao je važnost održivog povratka i usmjeravanja podrške stvarnim povratnicima.

Sastanku su prisustvovali i odbornici iz povratničkih naselja u lokalnoj skupštini i predstavnici povratnika. 

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.