24.9.2017. 18:25
0
Crnadak u Salzburgu na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas učestvuje na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova u Salzburgu (Republika Austrija).

Pred početak konferencije, ministar Crnadak se sastao sa komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i drugim ministrima iz regiona zapadnog Balkana zaduženim za evropske integracije. Sastanku je prisustvovao i Franc Šausberger, predsjednik Instituta regiona Evrope, a glavna tema sastanka je bila uloga regionalnih, gradskih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija.

Ministar Crnadak je naglasio poseban značaj ove teme za BiH, zbog ogromne uloge i značajnih nadležnosti koje prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH imaju RS i FBiH, kao dva entitetat u BiH.

Kao predstavnik Republike Srpske  u Vijeću ministara BiH, ministar Crnadak je istakao da je za sve ljude u RS-u važno da ona bude prihvaćena i uvažena sa svim svojim ustavnim nadležnostima i ulogom u procesu odlučivanja unutar BiH.

- Posebno je važno da Republika Srpska i Federacija BiH budu vidljive i poštovane u procesu evropskih integracija, sa posebnim naglaskom na uspješno funkcioniranje mehanizma koordinacije - rekao je Crnadak tokom svog obraćanja.

Pozdravio je rad Komiteta regiona, koji je institucija EU, zbog značajne uloge regiona i nižih nivoa vlasti u rješavanju svakodnevnih problema građana.

U nastavku konferencije ministar Crnadak će učestvovati na panelu "Sljedeća generacija novih zemalja članica EU", te će imati bilateralni susret sa zamjenikom premijera Republike Makedonije za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.