5.10.2017. 14:03
0
Novi UO UNSA-e do kraja novembra, dijalog s Vladom o hitnim izmjenama zakona
Na Univerzitetu u Sarajevu danas je održana pres konferencija povodom početka nove akademske godine, kao i prve godine rada novog menadžmenta UNSA-e na čelu sa rektorom Rifatom Škrijeljom. Osim što je bilo riječi o planu rada za naredni period, akademsku zajednicu još uvijek najviše okupira Zakon o visokom obrazovanju KS čija je implementacija počela, piše agencija Patria.

Škrijelj je potvrdio da je formirana Komisija koja će pratiti implementaciju Zakona te će se u onim neuralgičnim tačkama oko koje bude saglasnosti ići na hitne izmjene zakona.

Jedna od najvećih zamjerki na Zakon jesu kratki rokovi koji su ostavljeni za sve potrebne izmjene u radu UNSA-e.

- Ovaj zakon nije reformski, on mijenja sistem ali nije svaka promjena dobra. Nastavljamo dijalog sa Vladom jer zakon ima puno negativnih i nesprovodivih stvari. Formiranje Komisije i razgovori su bili alternativa koja nas je kao akademsku zajednicu stišala da ne poduzimamo neke druge mjere već da se borimo demokratskim sredstvima  – kazao je Škrijelj.

Ono što je posebno potcrtano je da je zakonom oduzeto pravo glasa prorektorima kao i da je nadležnost Senata kao najznačajnijeg tijela Univerziteta u Sarajevu prebačene na Upravni odbor koji sada može smijeniti rektora.

Na pitanje kada će biti raspisan konkurs za nove članove Upravnog odbora s obzirom da se promijenio omjer snaga (šest članova iz akademske zajednice, četiri ispred osnivača i student), rektor Škrijelj je potvrdio da će konkurs biti završen do kraja novembra 2017. godine.

- Sadašnji UO nije usklađen sa novim zakonom o visokom obrazovanju, funkcioniraju tako kako funkcioniraju i odlaze u decembru mjesecu. Nadam se da ćemo u decembru imati novi Upravni odbor.

Važno je istaći da su u toku razgovori o ocjeni Venecijanske komisije Zakona o visokom obrazovanju jer su prorektori grubo diskriminisani oduzimanjem prava glasa.

Rektor je također kazao da je će gašenje pravnog subjektiviteta organizacionih jedinica započeti sa instrukcijama organizacionim jedinicama, prikupljanje dokumentacije, ostvariti kontakt sa sudovima koji vrše proces preregistracije.

- Proces je administrativno započeo, a kada će biti završen ne zna se. Konstatovali smo da su rokovi kratki i taj dio ćemo možda ići na izmjene za rokove.

Plan je da UNSA početkom 2019. godine pređe na trezorsko poslovanje, a prije toga bit će potpisani kolektivni ugovori što znači peuzimanje svih zaposlenih na UNSA-i kao i rješavanje finansijskih problema.

- Vlada želi da poveća sredstva za UNSA ali i da ih kontroliše – kazao je Škrijelj.

Danas je istaknuto i da će se raditi eksterna revizija za 2015., 2016. i 2017. godinu kojom će biti obuhvaćen Rektorat ali i svi fakulteti.

Željko Šain, prorektor za finansije istakao je da UNSA nema dovoljno novca za praćenje savremenih tokova, a posebno u sferi naučno-istraživačkog rada. Ulaganje u visoko obrazovanje se ne smije gledati kao troška, poručio je Šain.

- Mi smo započeli i sa procesom izračunavanja cijena studija po oblastima, to jeste težak posao ali se to mora uraditi.

Aleksandra Nikolić, prorektor za međunarodnu saranju kazala je da je Sarajevski univerzitet poznat i prepoznat, te da će se nastaviti raditi na tom polju.

- Naših 550 studenata je učestvovalo u različitim projektima te su boravili na različitim fakultetima u Evropi, a otprilike isti taj broj je bio i kod nas. Treba istaći da od pet odobrenih projekata koje finansira Evropska unija, UNSA je dobio tri – kazala je Nikolić.

Univerzitet u Sarajevu još ne zna na koliko sredstava može računati iz budžeta KS, ali očekuju 79 miliona KM. 

- I to bez kapitalnih projekata i nove opreme. U drugim državama se izdvaja novac iz budžeta za nauku i nastavu te se distribuira prema javnim univerzitetima – istakao je Škrijelj.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.