6.10.2017. 13:40
0
Preminuo popularni gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Laan
Popularni gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Laan, u širokoj javnosti smatran otjelovljenjem ugleda holandske prijestonice zbog tolerancije, preminuo je u 62. godini od raka pluća, saopćile su u petak gradske vlasti.

Gradonačelnik Van der Laan preminuo je sinoć od raka pluća. Žalimo zbog gubitka našeg voljenog gradonačelnika i šaljemo saučešće njegovoj porodici i prijateljima, navode gradske vlasti u saopćenju.

Van der Laan, koji je postao gradonačelnik u 2010., objavio je u januaru da mu je dijagnosticiran rak pluća.

- Iako će vrijeme sve pokazati, malo je razloga za optimizam - naveo je on u pismu upućenom javnosti. 

Uprkos bolesti, on je nastavio raditi do sredine septembra.

Nekoliko dana nakon njegovog penzionisanja, na hiljade Amsterdamaca okupilo se pred njegovom zvaničnom rezidencijom, gdje je dobio gromoglasni aplauz koji je trajao duže od pet minuta. 

Odlučnog nastupa i neobavezan prema protokolu - on je često viđan s cigaretom u ruci dok nije prestao pušiti. Van der Laan je bio poznat kao neustrašivi, i povremeno agresivni čelnik, koji se nije plašio da iznosi svoje stavove, prenosi AFP.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.