14.10.2017. 13:20
1
Tužilaštvo BiH radi na 40 predmeta koji se tiču razaranja kulturnih i vjerskih objekata
V.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić, glavni tužilac pri MKSJ Serge Brammertz, tužioci iz Hrvatske i Srbije, kao i veliki broj znastvenika, djelatnika nevladinih organizacija i predstavnika institucija koje se bave dokumentiranjem posljedica ratnih razaranja, razgovarali su o oporavku zemalja regiona od posljedica ovih teških razaranja, dolaska do pravosudne istine i odgovoronosti počinitelja, kao i poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja.

Na konferenciji u organizaciji Sense-centra za tranzicijsku pravdu i Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta, sudjeluju v.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, kao i dužnosnici Tužiteljstva BiH, a regionalna konferencija se odnosi na aktivnosti pravosuđa u MKSJ i zemljama regiona, kao i NVO sektora i znanstvenih ustanova, kada su u pitanju istraživanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina u kojima su uništavani kulturni i vjerski spomenici.

Tužiteljstvo BiH radi na više od 40 predmeta u okviru kojih se istražuje i procesuira razaranje kulturnih i vjerskih objekata svih religijskih konfesija i u svim krajevima BiH.

U ratu u BiH uništen je veliki broj kulturnih znamenitosti i zaštićenih spomenika kulture, kao i crkvi i džamija diljem Bosne i Hercegovine, što je u svom mandatu procesuirao Haški sud, a nastavlja procesuirati Tužiteljstvo BiH i pravosuđe BiH kao i pravosuđe zemalja regije.

U Sens dokumentacionom centru u Puli, prikazana je izložba o sudskim procesima i činjenicama u vezi uništavanja kulturnih i vjerskih objekata, a sudionici konferencije imali su priliku razgovarati sa tužiteljima iz regiona kao i referentnim stručnjacima iz BiH, zemalja regije i cijelog svijeta, koji su istraživali I dokumentirali ratne zločine sa posebnim akcentima na uništavanje kulturne baštine.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.