16.10.2017. 14:23
0
Čović i Vučić za jačanje regionalne stabilnosti i saradnje
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se na radnom sastanku s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a teme sastanka bile su privredni i infrastrukturni projekti te jačanje bilateralne i regionalne saradnje.

Također, bilo je govora o rješenju pitanja granice Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Razgovarano je i o tome kako povezati saobraćajnicom Sarajevo i Beograd te o načinima saradnje u energetskom sektoru, jer je, kako je istaknuto, s ciljem jačanja regionalne saradnje, izuzetno važno kvalitetnije se povezati kada su u pitanju prometna i energetska infrastruktura.

Kako je Srbija danas jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, dogovoreno je kako će se u budućnosti intenzivnije raditi na tome da se privredni odnosi podignu na još veći nivo. U tom pogledu, još jednom je potvrđeno učestvovanje Republike Srbije kao zemlje partnera na privrednom sajmu koji će biti održan na proljeće u Mostaru, što će zasigurno otvoriti prilike za još konkretnije vidove saradnje dviju zemalja.

Kada je u pitanju rješenje problema oko granice između BiH i Republike Srbije, istaknuto je kako je neophodno što prije doći do zajedničkih rješenja kroz intenziviran rad komisija zaduženih za ovo pitanje.

Zajednička je ocjena da je i ovaj sastanak ispunio očekivanja u smislu obostranog napora vodstva dviju država na unapređenju njihovih odnosa, ali i šireg značaja u smislu unapređenja regionalne stabilnosti i sigurnosti.

Samo otvorena saradnja, kako je istaknuto, vođena načelima dobrosusjedskog i prijateljskog odnosa, zalog je novog vremena okrenutog budućnosti i prosperitetu područja jugoistočne Evrope. Na osnovu tog opredjeljenja nastavit će se intenzivna komunikacija i saradnja na najvišem nivou, u interesu obje zemlje i regije, stoji u saopćenju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.