26.10.2017. 13:45
0
VSTV: Sudije nisu nikome dužne objašnjavati svoje shvatanje pravde
Povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Republike Srbije na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom postupku protiv Nasera Orića, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izdalo je saopšćenje za javnost, prenosi agencija Patria.

Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Svako komentarisanje nepravomoćnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti. 

Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države - poručili su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.