27.10.2017. 12:00
0
Grubeša: Potrebne daljne mjere u procesu uspostavljanja vladavine prava
Ministar pravde BiH Josip Grubeša upoznao je evropsku povjerenicu za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Veru Jourovu na Ministarskom forumu EU - zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji, da BiH radi kontinuirano na reformi pravosuđa, kao i na sveukupnom procesu prilagodbe standardima EU-a.

Brojni su izazovi koji stoje pred našom zemljom u oblasti pravosuđa. Neupitni su pozitivni koraci koje smo napravili, ali jasno nam je kako su oni nedovoljni i da moramo poduzimati daljne mjere u procesu uspostavljanja vladavine prava - kazao je ministar Grubeša, istaknuvši da je krajnji cilj zadobiti povjerenja građana u domaće pravosuđe.

Kako je saopćeno iz Ministarstva pravde BiH, evropska povjerenica istaknula je da je za svaku zemlju reforma pravosudnoga sustava zahtjevna i odgovorna zadaća, ali da BiH mora praviti odlučnije korake. 

- Reforme u pravosuđu izazov su i za države koje su već članice EU-a, a posebno su od velike važnosti za zemlje koje se tek žele pridružiti Europskoj uniji - naglasila je Jourova.

Potvrdila je spremnost Evropskog povjerenstva da podrži reformu pravosuđa u BiH i svim zemljama zapadnog Balkana i to pomoću političke potpore, stručnih savjeta i finansijske pomoći iz sredstava pretpristupnih fondova.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.