1.11.2017. 12:04
0
Gjenero: Saradnja Turske i Hrvatske može osnažiti Bosnu i Hercegovinu
Saradnja između Hrvatske i Turske se ne treba gledati u kontekstu samo te dvije države, jer ti odnosi donose dobro i Bosni i Hercegovini, kaže za agenciju Patria analitičar Davor Gjenero, komentirajući najavljeni trilateralni sastanak Turska – Hrvatska – BiH, koji bi trebao da se održi uskoro.
Gjenero smatra da je najavljena trilaterala dobra inicijativa za cijeli region, prije svega jer je, kaže, „Turska definitivno važan regionalni igrač“.

„Jasno je da je važno da Sarajevo ojača i politčki i ekonomski, a upravo se to može desiti kroz najavljene sastanke“, smatra analitičar, podsjećajući da je trilaterala Turska – Hrvatska – BiH bila najavljivana i za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali da nikada nije održana, što je, prema njegovom mišljenju, velika šteta.

 „Turska je Hrvatskoj važna kao energetsko čvorište, Hrvatska razumije značenje turske za Evrope u kontekstu kontrole imigracije. Nadalje, Turska i Hrvatska imaju nekakav visok stupanj razumijevanja zbog toga što je Hrvatska jedna od evropskih država koja uspješno komunicira sa, uvjetno rečeno, turskim islamom. Islamska zajednica u Hrvatskoj je unatoč svim napetostima izrazito dobro politički integrirana, bliska s javnim vlastima ko god bio na vlasti u Hrvatskoj“, ističe Gjenero. Nadalje, smata da je saradnja Turske i Hrvatske važna i sa aspketa da Turska može preuzeti određene uloge vezane za unutarnju konsolidaciju BiH na slučaju članstva te zemlje u NATO i EU, što je prijeko potrebno za zemlju ali i za region.

Upravo Turska i Hrvatska, kaže, mogu advocirati zajedno za BiH unutar NATO Saveza gdje su ravnopravne partnerice.

„U svakom slučaju saradnja Turske i Hrvatske ne može da se ne odrazi pozitivno na BiH. Naprotiv, saradnja između Hrvatske i Turske mora biti fokusirana na BiH. Naprimjer, Hrvatskoj je jako važno da se razvije TAP (Transjadranski plinovod). A s TAP-om se rješava problem i plinofikacije BiH. Tada bi cijela ova priča - u kojoj se BiH ne može spojiti na hrvatski plinski sistem zbog opstrukcije iz RS - pala u vodu“, smatra Gjenero. Dodaje da je i mnogo drugih pragmatičnih projekata gdje tri zemlje mogu sarađivati, od građevinarstva i elektroindustrije do drugih važnih pitanja.

Podsjeća da Hrvatska tradicionalno ima dobre odnose sa Turskom, koji su se počeli kvariti zbog nekih potpuno marginalnih stvari, ali Hrvatska, kaže, nikada nije prestala zagovarati koncept članstva Turske u EU.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.