1.11.2017. 13:52
0
Hodžić: Mogli bismo doći u situaciju da uvozimo kadar u građevinarstvu
Bosanskohercegovački građevinari s aspekta ljudskih resursa konkurentni su na domaćem i inozemnom tržištu, ali ako analiziramo produkciju kadrova za zanimanja u građevinarstvu i interes mladih, te stanje i strukturu zaposlenih u ovom sektoru, dolazimo do zaključka da za samo nekoliko godina možemo doći u situaciju da uvozimo taj kadar – izjavila je za Fenu sekretar za građevinarstvo u Privrednoj komori FBiH (PKFBiH) Dženana Hodžić.

Ona smatra da je neophodno da se ovaj problem rješava sistemski, na način da se ostvari čvršća veza školstva i privrede i unaprijedi profesionalno usmjeravanje mladih u skladu sa potrebama privrede. 

- Sve to temeljimo na istraživanju i analizi koju smo radili direktno sa poslovnim subjektima iz građevinarstva, a koja nam pokazuje da je najzastupljenija starosna dob u građevinarstvu od 40 do 49 godina. Riječ je, dakle, o personalu koji će u skoro vrijeme biti u statusu mirovine, te bi se pažljivije trebalo pristupiti planiranju kadrova u budućnosti – navela je Hodžić.   

Pored planiranja, po njenim riječima, važno je zadržati kvalitetan i stručan postojeći kadar, te u tom kontekstu je od interesa za svaki poslovni subjekt da ima kontinuitet posla, koji je uvjet da se zadrže ljudski resursi i unaprijedi konkurentnost.

Hodžić je dodala da Udruženje građevinarstva i industrije građevinskog materijala PFBiH 7. novembra u Sarajevu organizuje privredno-stručni skup „Dan građevinara“ koji je posvećen temi „Deficit kadrova u građevinarstvu i utjecaj ove pojave na konkurentnost bh. građevinarstva u zemlji i inostranstvu“.

- Prepoznavajući potrebe i probleme koji prate građevinski sektor u FBiH, Udruženje građevinara se opredjelilo da na ovaj način ukaže na problem deficita kadrova i posljedice koje može imati na privredni rast, razvoj i konkurentnost bh. građevinarstva. Namjera nam je da objedinimo stavove struke, nauke, privrede i nadležnih organa vlasti u FBiH radi izrade kratkoročnih i dugoročnih mjera za prevazilaženja problema deficita kadrova  - dodala je Hodžić.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.