2.11.2017. 22:50
0
TV duel Perića i Tegeltije: Moja životna greška je tvoj izbor
U pismu sudijama Suda Bosne i Hercegovine, povodom zaključaka koje je usvojio VSTV da se sprovede istraga o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca u BiH, sudija Branko Perić je direktno prozvao Milana Tegeltiju da trguje uticajem i radi po nalogu Milorada Dodika, prenosi agencija Patria.

Tegeltija je odgovorio da se radi o manipulacijama te pozvao sudiju Perića na javno sučeljavanje.

Sudija Suda BiH Branko Perić prihvatio je poziv, pa su se Perić i Tegeltija sučelili na TV1.
 
"Uvrijeđen sam upravo iz razloga kojeg je gospodin Perić sam rekao, zato što smatram da ono što je napisao u pismu sudijama Suda BiH koje je objavljeno u javnosti i zadnjim kolumnama koje je objavio i iznio jako veliki broj laži koje su špekulacije, manipulacije javnošću, baratanje predrasudama građana i na taj način doveo u pitanje moj profesionalni integritet i integritet članova VSTV-a... Vi ste pisali kolumne u kojima ste etiketirali ljude i pisali kolegama, svim sudijama i tužiocima a to je 90 ljudi. Vi ste bili svjesni da će to pismo biti objavljeno u javnosti", rekao je Tegeltija.

U svome pismu sudija Perić kaže da je predsjednik VSTV-a Tegeltija u dogovoru sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom prihvatio ideju o istragama ratne prošlosti sudija.

"Što se mene tiče kao predsjednika VSTV-a i građanina BiH, Milorad Dodik je predsjednik RS-a i ja tu instituciju poštujem i kao građanin i kao predsjednik. Istina je da ja kao prvi čovjek VSTV-a imam obavezu saradnje sa svim nosiocima vlasti ali nikada za svog mandata nisam imao nijedan sastanak ni razgovor sa Dodikom ni zvanični ni nezvanični. Imao sam razgovore sa Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem koje isto tako poštujem, a nisam sa Bakirom Izetbegovićem kojeg isto poštujem, i kada bi me on pozvao i sa njim bi razgovarao kao i sa gospodinom Dodikom da me pozove", kazao je Tegeltija.

"To je samo dokaz kako upravljaju institucijama ljudi koje vi treba da kontrolišete", replicirao je Perić.

"Kažete, kakav je to pravosudni sistem gdje su tri glavna tužioca? Pa nismo ih mi birali gospodine Periću, vi ste izabrali. Svi su stupili na dužnost kada ste vi bili tamo", rekao je Milan Tegeltija Branku Periću, na što je ovaj odgovorio:

"Moja najveća greška je tvoj izbor. Došao si, nisi imao pet odluka. Iza tebe ne stoji nikakav kredibilitet. Sve što si uradio si upropastio", odgovorio je Perić.

Tegeltija: "Ja imam dokumente sa sjednica na kojima ste vi izabrali Meddžidu Kreso. Zašto ste mene onda izabrali?"

"Mislio sam da si mlad čovjek, da imaš potencijal, znaš jezike i poznaješ tehnologiju. Šta si ti uradio? Gdje ti je iskustvo u upravljanju? Nisi imao nikakvo iskustvo, tvoje iskustvo je kafana i harmonika. Niko u Banjaluci ne zna šta si ti uradio", poručio je sudija Branko Perić. 

"Je l' vam to argument? To što sam u studentskim danima svirao klavijature?", upitao je Tegeltija Perića.

Perić je kazao kako iza sebe ima 30 godina rada.

"Ja imam 30 godina rada iza sebe. Ne možeš me ti diskreditovati. Bavite se Mektićem, a svi ste obnovili mandate u Vijeću. To su sve tvoji ljudi".

"Vi ste jedan klasični špekulant. Ja vas ne mislim vrijeđati, ja samo govorim kako jeste", odgovorio je Tegeltija.

Nakon toga sudija Branko Perić je kazao da nikada nije bio u neprijatnijoj situaciji u životu.

"Ja nikad nisam bio u neprijatnijoj situaciji i nisam vodio ovakav dijalog na ovakav način. To je samo dokaz da je institucija pala na dno. Nijedno strateško pitanje nisu stavili na dnevni red. Pravosudni sistem je katastrofa. Tužilaštvo je uništeno, bave se stopiranjem istraga, Mektićem, dnevnicama, svojim mandatima, autima. To je sramota, ja to nisam izmislio, ti to dobro znaš. Ja ne znam zašto pokrećeš ta pitanja uopšte", kazao je on.

Na njegove riječi, odgovorio je Tegeltija:

"Sva ću pitanja pokrenuti! Imate problem jer pričate sa čistim čovjekom".

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.