3.11.2017. 12:07
0
Posebna sjednica NSRS-a, bit će razmatrano stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmatrano o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH zakazana je za 6. novembar.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K podnijeli su Narodnoj skupštini RS-a zahtjev za zakazivanje posebne sjednice te predložili dvije tačke za raspravu i to Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije za provođenje referenduma, potvrđeno je iz entitetskog parlamenta.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je još 19. septembra najavio suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je narednog dana objavljena u "Službenom glasniku RS", a stupila  na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer je Narodna skupština RS-a još uvijek nije stavila van snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu te odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebao da bude održan u nedjelju, 19. novembra.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS", što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.