3.11.2017. 13:15
0
"Logoraši su mučeni, premlaćivani, te odvođeni nad jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u nju"
Na lokalitetu Kamenica, općina Drvar, u subotu će biti obilježena 25.godišnjica zločina nad logorašima zloglasnog logora Kamenica.

Iz Udruženja logoraša Bosanski Petrovac kao i Saveza logoraša u BiH podsjećaju da je logor Kamenica bio jedan od 657 logora formiranih tokom rata u BiH u cilju sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva.

- Po nivou okrutnosti i nečovječnom postupanju logor Kamenica spada u sami vrh počinjenih zvjerstava. Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, sa količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani te odvođeni nad tzv. jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u nju – navode u saopćenju iz Saveza logoraša BiH.

Logor je egzistirao tokom cijelog perioda 1992-1995. godine. Kroz logor je prošlo više od 200 logoraša i žena i muškaraca, sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe. Oko 50 logoraša logora Kamenica je ubijeno, među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.