3.11.2017. 18:12
0
Premijer Konaković razgovarao s novoimenovnim ambasadorom OSCE-a
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas novoimenovanog šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Brucea G. Bertona, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj zajedničkoj saradnji Misije OSCE -a i Vlade Kantona u borbi protiv korupcije, kao i o obrazovanju, saopćila je kantonalna pres-služba.

- Borba protiv korupcije je od izuzetnog značaja, zbog čega je vrlo važno svakodnevno jačati kapacitete institucija te uspostaviti sistemski pristup u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti - istaknuo je ambasador Berton.

Po riječima premijera Konakovića, korupcija je jedna od glavnih prepreka napretku i održivom razvoju Bosne i Hercegovine, zbog čega je Vlada po svom dolasku formirala Tim za borbu protiv korupcije.

- Oni su svojim maksimalnim angažmanom ostvarili izuzetan napredak i već imaju 85 slučajeva na kojima rade. Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za proširenje broja članova ovog našeg tima te osigurala veća finansijska sredstva za njihov rad na suzbijanju ove društvene pošasti - naglasio je Konaković.

Ambasador Berton je kazao da je obrazovanje već duži period na svim nivoima vlasti ispolitizirano te da zbog segregacije i diskriminacije najviše ispaštaju djeca. Mišljenja da treba pronaći modele koji će doprinijeti pomirenju.

 Poručio je kako Kanton Sarajevo treba da postavi standarde koje trebaju da slijede svi u Bosni i Hercegovini.

- Multietičnost je nešto po čemu je naš grad oduvijek bio prepoznatljiv i mi nikada nećemo učiniti ništa da to ugrozimo. Nećemo dozvoliti segregaciju u našim školama - poručio je premijer Konaković te potcrtao kako će se u narednom periodu iznaći najbolja rješenja kojim će korigovati Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, kako se ne bi ostavio prostor za manipulisanje pitanjem jezika.

Ovom prilikom je pozvao i OSCE da im budu partneri, kako bi došli do najboljih modela s kojim bi svi bili zadovoljni, a prije svega djeca. 

- Razlike trebaju da budu naša prednost iako smatram kako bosanski jezik zaslužuje bolju poziciju u društvu nego što je trenutno ima - naveo je premijer Konaković.

Naglasio je i kako će učenici u Kantonu iz historije učiti isključivo fakte o presuđenim ratnim zločincima u Hagu, kao i o genocidu u Srebrenici. 

- Tokom odbrambeno - oslobodilačkog rata, u Sarajevu je ubijeno više od 1.600 djece i 11.500 naših sugrađana. Sasvim je jasno da bez kompromisa nema budućnosti, ali se ispod granice ponosa naroda ne može ići. Djeca će obilaziti mezarja u Potočarima i upoznati se sa svim stradanjima koja su se desila te tragične '95. godine, ali će ići i u Banju Luku i Doboj kako bi se upoznali sa prednostima i ljepotama tih gradova - najavio je premijer Konaković.

Učesnici sastanka su se složili kako je vrlo bitno da se ojačaju ekonomske veze sa svim bosanskohercegovačkim gradovima, što je u razgovoru s gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem već dogovoreno s ciljem održavanja zajedničke IT konferencije.

Ovakvi dogovori doprinose da se mladi ljudi povezuju i sarađuju.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.