7.11.2017. 8:09
0
Narodna skupština RS stavila van snage referendum o Sudu i Tužilašvu BiH
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Odluku o stavljanju van snage referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koji je bila najavila vlast u tom bh. entitetu.
To znači da referendum neće biti objavljen sada, ali je ostavljena mogućnost da se održi nekada u budućnosti.

Za suspenziju referenduma glasalo je 46 poslanika vladajuće koalicije, dok se takvoj odluci usprotivilo 25 poslanika. 

Referendumsko pitanje trebalo je da glasi - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. 

„Narodna skupština usvojila je Odluku da se van snage stavlja Odluka o raspisivanju referenduma, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela na sjednici održanoj 15. jula 2015. godine, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke, zbog nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje“, saopćeno je iz NSRS. 

Iz međunarodne zajednice traže potpuno ukidanje a ne samo suspenziju tog referenduma.

„Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti", rekla je ranije ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, komentarišući najavu iz bh. entiteta RS da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH mogao biti suspendiran.

„Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti“, istakla je Cormack.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.